Business & Finance Τετάρτη 13/03/2024, 22:30
BUSINESS & FINANCE

Real Estate: Αναζητώντας ενδείξεις για ανάκαμψη της αγοράς

Real Estate: Αναζητώντας ενδείξεις για ανάκαμψη της αγοράς

Η παγκόσμια αγορά real estate αναζητά λόγους για να γίνει αισιόδοξη με κατασκευαστές και επενδυτές να συζητούν για τις προοπτικές ανάκαμψης, η οποία όμως δεν αναμένεται να φανεί σύντομα. 

Η διεθνής έκθεση για την αγορά ακινήτων MIPIN που πραγματοποιείται στις Κάννες αυτή την εβδομάδα καταδεικνύει αυτό ακριβώς το κλίμα με φόντο τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών στην αγορά εμπορικών ακινήτων και τους κατασκευαστές να προσπαθούν  να βρουν τι να κάνουν τα άδεια γραφεία μετά την πανδημία. 

Όπως ήταν αναμενόμενο 20.000 επισκέπτες, κατασκευαστές και κτηματομεσίτες έχουν καταφθάσει στις Κάννες με σημείο συζήτησης την κατάσταση της αγοράς, ενώ προσπαθούν να εξασφαλίσουν συμφωνίες. 

Ωστόσο, αρκετοί από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην αγορά real estate – συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών κολοσσών LaSalle, Greystar, Hines και Federated Hermes, τη γαλλική AEW και τη γερμανική Patrizia δήλωσαν μέσω εκπροσώπων τους στο Reuters ότι βλέπουν αμυδρά σημάδια ανάκαμψης των συμφωνιών. 

Αρκετοί ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί. 

Η άνοδος του κόστους δανεισμού και οι άδειοι χώροι γραφείων συνδυάζονται με τις αδύναμες επενδύσεις στο real estate, παρότι κάποια τμήματα της αγοράς, όπως τα data centers και τα logistics, τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. 

Οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά εμπορικών ακινήτων μειώθηκαν 13,9% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, στη μεγαλύτερη πτώση από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της MSCI Real Assets. Σύμφωνα επίσης με τη LaSalle, το 30% των ευρωπαϊκών χώρων γραφείων είναι πιθανόν απηρχαιωμένο. 

Σε απότομη πτώση και οι τιμές σε αμερικανικές πόλεις, καθώς τα ποσοστά των άδειων χώρων γραφείων σε πόλεις, όπως Σαν Φρανσίσκο και Λος Άντζελες, πλησιάζουν το 30%. Όμως αντί να συνειδητοποιήσουν τις ζημίες, οι επενδυτές περιμένουν στο περιθώριο. 

Ο όγκος των συμφωνιών στην αγορά εμπορικών ακινήτων της Ευρώπης βούλιαξε κατά το ήμισυ το 2023 στα 166 δισ.ευρώ, σηματοδοτώντας το χειρότερο έτος στα χρονικά, σύμφωνα με την MSCI. 

Παρ΄όλα αυτά, κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι η ανάκαμψη βρίσκεται κοντά εάν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, έτσι ώστε να ελαφρύνουν τα βάρη των επιχειρήσεων. 

«Γενικώς, υπάρχει μία αίσθηση εμπιστοσύνης και ενθουσιασμού για φέτος», αναφέρει ο Τζέιμς Σεπάλα, επικεφαλής του real estate για την Ευρώπη στη Blackstone. 

Oι μεγάλες τράπεζες έχουν βγει μέχρι στιγμής αλώβητες από την κρίση στο real estate, μειώνοντας το δανεισμό στην αγορά εμπορικών ακινήτων, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. 

To εάν η σημερινή κρίση στην αγορά εμπορικών ακινήτων γενικευθεί θα εξαρτηθεί εν μέρει από το εάν οι τράπεζες και οι κατασκευαστές θα καταφέρουν να αποφύγουν περαιτέρω ζημίες έως ότου μειωθούν τα επιτόκια ή επιστρέψει η ζήτηση. 

Την ίδια στιγμή, οι αγορές στέγης πλησιάζουν στο χαμηλότερο σημείο τους σε ορισμένες αγορές, όπως η Βρετανία, όπου οι τιμές παρουσιάζουν πιο γρήγορη διόρθωση, παρότι αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω στη Γερμανία. Ο Ρομπ Γουίλκινσον, διευθύνων σύμβουλος της AEW, αναμένει ότι οι τιμές στα γερμανικά γραφεία θα υποχωρήσουν επιπλέον 10% στο πρώτο εξάμηνο του έτους. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News