BUSINESS & FINANCE

DZ Bank: Σε κατάσταση κρίσης οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – Αυξάνονται οι χρεοκοπίες

DZ Bank: Σε κατάσταση κρίσης οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – Αυξάνονται οι χρεοκοπίες

Σε κατάσταση κρίσης λειτουργούν οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, του υψηλού πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων που συνθέτουν ένα σκηνικό χαμηλής ανάπτυξης και υποτονικής ζήτησης. Όπως διαπιστώνει ανάλυση της DZ Bank, οι χρεοκοπίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί και βρίσκονται λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Το 2020, παρά την οικονομική συρρίκνωση που προκάλεσε η πανδημία, οι χρεοκοπίες σε όλη την Ευρώπη μειώθηκαν απότομα, λόγω των σημαντικών μέτρων στήριξης που εφαρμόστηκαν. Έκτοτε, όμως, η τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική, σημειώνει η DZ Bank.

DZ Bank: Σε κατάσταση κρίσης οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – Αυξάνονται οι χρεοκοπίες-1

Και αυτό γιατί οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες ταυτόχρονα. Ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμψε σημαντικά στους πρώτους μήνες μετά την πανδημία, έκτοτε έχει χάσει το momentum της, σημειώνουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου. Οι εταιρείες δεν μπορούν παρά να επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση, καθώς η χαμηλή ανάπτυξη και η μείωση της ζήτησης τις οδηγούν σε οικονομικά προβλήματα και αυξάνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Αν και είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε για κύμα χρεοκοπιών, εντούτοις τα στοιχεία δείχνουν μία αύξηση, σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 2019.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της DZ Bank, η εικόνα στις διαφορετικές χώρες της Ευρώπης είναι ανομοιόμορφη. Στην Ιταλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, η μακροπρόθεσμη τάση των χρεοκοπιών είναι αισθητά χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ και σε αυτή την περίοδο, οι πτωχεύσεις παραμένουν χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019.

DZ Bank: Σε κατάσταση κρίσης οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – Αυξάνονται οι χρεοκοπίες-2

Στη Γαλλία, από την άλλη πλευρά, οι χρεοκοπίες βρίσκονται ήδη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στην Ισπανία, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Η DZ Bank εξηγεί ότι τα νούμερα της Ισπανίας είναι κυρίως αποτέλεσμα των αλλαγών που έγιναν στον πτωχευτικό κώδικα, ώστε αυτός να ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους που εμφανίζουν τις περισσότερες χρεοκοπίες, οι τομείς των logistics, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων δέχονται βαρύ πλήγμα.

DZ Bank: Σε κατάσταση κρίσης οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – Αυξάνονται οι χρεοκοπίες-3Ειδικά τα ξενοδοχεία και η εστίαση αποτελούν κλάδους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εδώ και καιρό: Πρώτα η αναστολή των δραστηριοτήτων τους λόγω της πανδημίας και στη συνέχεια η δυσκολία τους να βρουν το προσωπικό που χρειάζονται.

Οι εταιρείες logistics πλήττονται από την αδύναμη παγκόσμια οικονομία, το αυξημένο κόστος των καυσίμων, των οχημάτων και του προσωπικού, και συνεπώς, από τη συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους τους. Πάντως, η DZ Bank εντοπίζει το τελευταίο διάστημα κάποια πρώτα σημάδια βελτίωσης των συνθηκών.

Διαβάστε επίσης: 

Scope: Έρχεται κύμα χρεοκοπιών στην Ευρώπη – Ποιες εταιρείες κινδυνεύουν περισσότερο

DBRS: Κύμα χρεοκοπιών στην Ευρώπη – Καμπανάκι για την Ελλάδα

Αυξήσεις επιτοκίων: Έρχεται η ώρα του «λογαριασμού» – Φόβοι για κύμα χρεοκοπιών 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News