Business & Finance Πέμπτη 11/01/2024, 21:47
BUSINESS & FINANCE

Airbus: Παραγγελίες ρεκόρ για το 2023 – Διατηρεί την πρωτιά έναντι της Boeing

Airbus: Παραγγελίες ρεκόρ για το 2023 – Διατηρεί την πρωτιά έναντι της Boeing

Σε επίπεδα ρεκόρ έφθασαν οι πωλήσεις της Airbus το 2023, με τις παραγγελίες να ξεπερνούν τα 2.000 αεροσκάφη, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες έσπευσαν σε αγορές εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης για αποδοτικά σε καύσιμα αεροσκάφη μετά την πανδημία. 

Η Airbus ανακοίνωσε παραγγελίες 2.094 αεροσκαφών, με κινητήριο δύναμη τις μεγάλες συμφωνίες από την ινδική IndiGo και την Air India, όπως επίσης και από την Turkish Airlines που ανακοινώθηκαν το Δεκέμβριο. H Αirbus ξεπέρασε επίσης και τον ετήσιο στόχο για παραδόσεις το 2023, καταφέροντας να φθάσει τις 735 με το στόχο να έχει τεθεί για 720. 

Η Airbus εύκολα ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ πωλήσεων, που ήταν το 2014, που θεωρήθηκε μία από τις πιο δραστήριες περιόδους αγορών στην ιστορία της αεροναυπηγικής. Το νέο αεροσκάφος στενής ατράκτου A320neo αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο, όμως η Airbus κέρδισε κεκτημένη ταχύτητα με το μοντέλο της A350, που ήταν αξιοσημείωτα πιο μεγάλο. 

Σε επίπεδα ρεκόρ οι πωλήσεις αεροσκαφών της Airbus το 2023

Ετήσιες παραγγελίες μετά από ακυρώσεις 

Sources: Airbus, Boeing

Η ζήτηση και για τα δύο παραπάνω μοντέλα αεροσκαφών ανέκαμψε από την πανδημία πολύ πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν, αναφέρει ο Κριστιάν Σέτερ, διευθύνων σύμβουλος για το τμήμα με τα επιβατικά αεροσκάφη της Airbus. «Τα ταξίδια επιστρέφουν και μάλιστα με μεγάλη δυναμική». 

Παραγγελίες μεγαλύτερες από 100 αεροσκάφη, που κάποτε θεωρείτο σπάνιο, αποτέλεσε κάτι σύνηθες το 2023, με την Airbus αλλά και την ανταγωνίστριά της Boeing να έχουν πρακτικά ξεπουλήσει για την υπόλοιπη διάρκεια της δεκαετίας σε ό,τι αφορά τα πρώτα σε πωλήσεις μοντέλα τους. Μάλιστα, η Airbus έχει κλείσει τις πωλήσεις για μεγάλα αεροσκάφη της έως το 2028. 

Η Airbus βλέπει επίσης την αλυσίδα τροφοδοσίας να παραμένει σφιχτή και φέτος αλλά να βελτιώνεται. 

Η παραγωγή της Airbus ξεπέρασε της Boeing για 5η διαδοχική χρονιά

Ετήσιες παραδόσεις αεροσκαφών

Sources: Airbus, Boeing

Και η Boeing γνώρισε τις μεγαλύτερες ετήσιες πωλήσεις σε διάρκεια μίας δεκαετίας: 1.456 συνολικά ή 1.314 συμπεριλαμβανομένων των ακυρώσεων και των μετατροπών. Ωστόσο, η επιτυχία αυτή επισκιάστηκε από τους αυξημένους ελέγχους των ρυθμιστικών αρχών για το αεροσκάφος της 737 μετά το ατύχημα σε πτώση της Alaska Airlines στις 5 Ιανουαρίου. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News