BUSINESS & FINANCE

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για την τουριστική κίνηση το 2024

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για την τουριστική κίνηση το 2024

Με αυξημένη αναπτυξιακή δυναμική μπαίνει το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς οι πρόδρομοι δείκτες των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων και των κρατήσεων για φέτος είναι αυξημένοι περισσότερο από 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό σημείο του 2023. Παραπέμπουν, δηλαδή, σε αύξηση των αφίξεων υψηλότερη του 10%. Κάτι που σημαίνει πως ακόμη κι αν όλοι οι επόμενοι μήνες παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2023, ο τουρισμός θα έχει ανάπτυξη μεταξύ 1% και 2%. Ωστόσο, οι ακόμη και πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας μιλούν για αύξηση της τάξης του 5% φέτος, υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα που θα επηρεάσουν αρνητικά την ταξιδιωτική συμπεριφορά των δυνητικών επισκεπτών της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Airdata tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων εισερχομένων διεθνών πτήσεων για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024 δείχνει αύξηση 16,7% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική στιγμή της προηγούμενης σεζόν, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να εντοπίζονται σε πτήσεις από τη Γερμανία (+30,5%) και από την Ολλανδία (+33,9%).

Ωστόσο και σε επίπεδο κρατήσεων θέσεων η μεταβολή σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική στιγμή του προηγούμενου έτους είναι αυξητική κατά 12% για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024, με τα μεγαλύτερα ποσοστά αυξήσεων να καταγράφονται στη Γερμανία (+18,7%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (+32,4%) και στην Ιταλία (+24,6%). Τα μεγέθη αυτά επιβεβαιώνουν πως η χώρα εισέρχεται στο 2024 με έντονη δυναμική ανάπτυξης για τον τουρισμό. Κάτι που είναι ορατό άλλωστε και στις νέες απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη χειμερινή περίοδο από τις οποίες καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων θέσεων 6,2% και του προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων κατά 10,1%.

Τα έσοδα από τον τουρισμό την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2023 ξεπέρασαν ήδη το σύνολο των εσόδων της τελευταίας χρονιάς-ρεκόρ, δηλαδή του 2019. Κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, ξενοδόχοι, όπως και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η χώρα θα μπορέσει το 2024 όχι μόνο να διατηρήσει αυτές τις επιδόσεις, αλλά και να τις βελτιώσει, εφόσον βεβαίως δεν υπάρχει κάποιο απρόβλεπτο δυσμενές γεγονός που να επηρεάσει τα διεθνή ταξίδια. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο δεκάμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν στα 19,612 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 1,4 δισ. ευρώ τις αντίστοιχες εισπράξεις του συνόλου της χρήσης του 2019 (18,2 δισ.).

Με δεδομένο ότι εισπράξεις αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό σε σχέση με το 2019 και ότι εκείνη τη χρονιά τα έσοδα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ήταν της τάξης των 600 εκατ., οι εκτιμήσεις βλέπουν τις εισπράξεις από τους ξένους επισκέπτες της χώρας για ολόκληρη τη φετινή χρονιά να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 20,2-20,3 δισ. ευρώ. Θα ξεπεράσουν, δηλαδή, κατά 2 δισ. ή ποσοστό μεγαλύτερο του 10% το ρεκόρ του 2019. Μια περαιτέρω αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος με βάση τους ρυθμούς αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης που προκύπτουν τουλάχιστον μέχρι στιγμής από το Airdata tracker παραπέμπει σε ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό υψηλότερες των 22 δισ. το 2024.

Εξέλιξη που, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά και στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 17,0% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ απείχε μόλις 415.000 επισκέπτες από το σύνολο των επισκεπτών του 2019. Τους πρώτους 10 μήνες του 2023 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στα 30,933 εκατ. επισκέπτες. Για ολόκληρο το 2019 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ήταν 31,348 εκατ. άτομα (η κίνηση μόνον κατά τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν 692.000 ταξιδιώτες). Με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφεται και αναγωγή στο σύνολο του 2023, οι ξένοι επισκέπτες αναμένεται να έχουν αγγίξει ή και ξεπεράσει τα 32 εκατομμύρια.

Τόσο για τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Παράσχη όσο και για μια αυξανόμενη μερίδα επιχειρηματιών του κλάδου, η φετινή χρονιά είναι κομβική. Οχι όμως εξαιτίας του νέου ιστορικού ρεκόρ σε έσοδα, αλλά κυρίως λόγω της εμφανούς πλέον ανάγκης για εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του. «Το 2023 είναι μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η αλλαγή στη δημόσια αλλά και στην πολιτική συζήτηση αναφορικά με τις τρεις διαστάσεις που διαμορφώνουν τη βιωσιμότητα στον τουρισμό, δηλαδή την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική».

Πλέον το 2024 αναμένεται να είναι κομβικό έτος για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς θα δοκιμαστούν τα όρια και η δυνατότητά του να εξασφαλίσει όρους βιωσιμότητας για τη δραστηριότητα χωρίς να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητά του. Οσον αφορά ειδικότερα στα όρια, θα δοκιμαστούν τόσο η επάρκεια των υποδομών σε προορισμούς που βαρύνονται από αυξημένους αριθμούς επισκεπτών όσο και η ικανότητα διαχείρισής τους από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και από τη συλλογική δράση του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε επίσης: 

«Ναι» στον τουρισµό, αλλά προσοχή στις επιπτώσεις

Πάνω από 30 εκατ. τουρίστες το 10μηνο – Ξεπέρασαν το ρεκόρ του 2019

Τουρισμός: 24 δισ. η συμβολή του στο ΑΕΠ το 2022 – Οι 5 top Περιφέρειες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News