Business & Finance Κυριακή 5/11/2023, 16:45
BUSINESS & FINANCE

Σ. Αραβία: Ενίσχυση της εκτός πετρελαίου οικονομίας – Η ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης σε 9 χρόνια

Σ. Αραβία: Ενίσχυση της εκτός πετρελαίου οικονομίας – Η ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης σε 9 χρόνια

Η μη πετρελαϊκή οικονομία της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε τον Οκτώβριο την ταχύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας των τελευταίων εννέα ετών, σηματοδοτώντας μια ακόμη βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών, καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο επιδιώκει να διαφοροποιηθεί και να απομακρυνθεί από την αγορά πετρελαίου

Ο PMI της Riyad Bank για τη Σαουδική Αραβία αυξήθηκε στο 58,4 τον περασμένο μήνα από 57,2 τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης ήταν πολύ πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και «είναι ενδεικτικός μιας ουσιαστικής ανάκαμψης της υγείας του μη πετρελαϊκού ιδιωτικού τομέα της Σαουδικής Αραβίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Η απότομη αύξηση της απασχόλησης από τον Οκτώβριο του 2014 ήρθε καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να προσθέσουν στο δυναμικό τους προσωπικό μετά την ισχυρή ζήτηση για νέες παραγγελίες. 

 

Σ. Αραβία: Ενίσχυση της εκτός πετρελαίου οικονομίας – Η ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης σε 9 χρόνια-1

 

«Η αύξηση της απασχόλησης αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι για τη σαουδαραβική οικονομία, καθώς υποδηλώνει αυξανόμενη ζήτηση για εργασία και πιθανή βελτίωση στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Naif Al-Ghaith, επικεφαλής οικονομολόγος της Riyad Bank.

Οι ισχυροί αριθμοί του PMI για τον Οκτώβριο ακολουθούν τα επίσημα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους που δείχνουν ότι η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα έχανε έδαφος. Η αύξηση της μη πετρελαϊκής οικονομικής παραγωγής επιβραδύνθηκε στο 3,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Σε τριμηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 0,1%, ο ηπιότερος ρυθμός επιτάχυνσης από τα τέλη του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία του 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων υπέστη τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2020 κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αφού το βασίλειο μείωσε την παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τις τιμές. 

Ο όγκος των ανεκτέλεστων παραγγελιών μειώθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του PMI. Αυτό οφείλεται στις αυξημένες προσλήψεις, καθώς και στις «υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές και τις επακόλουθες βελτιώσεις στην ευκολία του επιχειρείν», σύμφωνα με την έκθεση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News