Business & Finance Πέμπτη 2/11/2023, 14:01
BUSINESS & FINANCE

Ρεύμα: Έκτακτη ενίσχυση σε 1,2 εκατ. καταναλωτες – Έως και 480 ευρώ το τρίμηνο

Ρεύμα: Έκτακτη ενίσχυση σε 1,2 εκατ. καταναλωτες – Έως και 480 ευρώ το τρίμηνο

Έκτακτη ενίσχυση για ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές που μπορεί να φτάσουν τo 1,2 εκατ., ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη Tύπου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 120 εκατ.ευρώ και για την υλοποίησή του θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ και θα πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες για κάθε περιοχή. Το ελάχιστο ποσό το τρίμηνο θα είναι 45 ευρώ, ενώ θα μπορεί να φτάσει τα 480 ευρώ. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιανουάριο, ενώ θα ισχύει 20% προσαύξηση για κάθε τέκνο.

«Αυτοί που θερμαίνονται με ηλεκτρικό είναι οι μισοί καταναλωτές» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΝ, συμπληρώνοντας πως «δίνουμε έκτακτη ενίσχυση στους ενεργειακά ευάλωτους. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Είναι 1,2 εκατ. οι πιθανοί επωφελούμενοι, με βάση τις “θερμοημέρες”. Δικαιούχοι είναι όσοι καλύπτουν τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης και δεν επιδοτούνται για άλλο καύσιμο».

Όπως επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης, οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα κάνουν αίτηση και θα βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος ως μείωση.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ισχύουν τα κριτήρια επιδόματα θέρμανσης αφαιρουμένων όσων παίρνουν επίδομα θέρμανσης και όσων είναι σε κοινωνικό τιμολόγιο, Α, Β και Γ. Παράλληλα θα συνεχίσουν οι ενισχύσεις για τους κοινωνικά ευάλωτους. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα (στο εισόδημα) για οικογένειες με παιδιά.

Κριτήρια και πληρωμές

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα (στο εισόδημα) για οικογένειες με παιδιά.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να καταβληθεί τον Δεκέμβριο και η πλατφόρμα MyΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η πληρωμή του επιδόματος σχεδιάζεται να γίνει σε τρεις δόσεις:

  • Έως τα τέλη Δεκεμβρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023.
  • Έως τις 29 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  • Έως τις 28 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2024.

Νέα τιμολόγια από το 2024

Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από 1/1/2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι προμηθευτές έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024 και να το προσφέρουν και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Τα νέα τιμολόγια έχουν χρωματική επισήμανση με τα σταθερά να είναι μπλε, το πράσινο είναι το νέο και αυτό το τιμολόγιο υπάρχει γιατί εάν δεν επιλέξουν οι καταναλωτές κάποιος πρέπει να το επιλέξει. «Δεδομένου ότι οι προμηθευτές έχουν σύγκρουση συμφερόντων επιλέξαμε να το κάνει αυτό η Πολιτεία και που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Τα νέα τιμολόγια θα έχουν χρωματική επισήμανση ως εξής:

  • Μπλε: Σταθερά τιμολόγια
  • Πράσινο: Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της είτε απολογιστικά
  • Πορτοκαλί: Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης
  • Κίτρινο: Κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής

Με την ανακοίνωση αυτή, η κυβέρνηση επιδιώκει να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τις Πολύτεκνες Οικογένειες

Το κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ Γ αφορά σε πολύτεκνους. Στο πλαίσιο αυτού, προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης, ενώ δεν θα λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια. Οι δικαιούχοι θα εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ Γ), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ, υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

Ειδικότερα όσον αφορά στην κατανάλωση, προβλέπονται τετραμηνιαία όρια από 2.000 kWh για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Σημειώνεται πως για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προβλέπεται αύξηση κατά 200 kWh (με ανώτατο όριο στα 4.000 kWh), ενώ το όριο διευρύνεται, περαιτέρω, για οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης.

Στο πλαίσιο του μέτρου, θα παρέχεται πρόσθετη επιδότηση, ύψους 20 €/MWh, με τη συνολική επιδότηση να διαμορφώνεται σε 120€/MWh, ως κίνητρο για την επίτευξη στόχου εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι δικαιούχοι του ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας απαλλάσσονται από ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος (ΧΧΣ), εντός των ορίων κατανάλωσης και τη χρήση του δικτύου (ΧΧΔ), εντός των ορίων κατανάλωσης. Επιπρόσθετα, απαλλάσσονται από τις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Το ετήσιο κόστος του νέου τιμολογίου ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ και για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν πόροι από τον Ειδικό Λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ).

Αντιμετώπιση ρευματοκλοπών

Οι ρευματοκλοπές ανέρχονται περίπου στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) διαπιστώνει περίπου 13.000 ετησίως (η πλειονότητα από επιχειρήσεις), από τις οποίες ζημιώνονται οι συνεπείς καταναλωτές, συνολικά κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως. Με στόχο τη μείωση -και κατά το δυνατόν την εξάλειψη- των ρευματοκλοπών αυστηροποιείται το παρόν πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

Α) Πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).
Β) Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).
Γ) Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και Δειγματοληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων (προληπτικά μέτρα).
Δ) Είσπραξη -μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές.

Αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών

Για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών υιοθετείται νέο σύστημα σήμανσης, με βάση την πρόταση της ΡΑΑΕΥ, που προβλέπει τη σήμανση από τους προμηθευτές των υπερήμερων καταναλωτών σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η σήμανση θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι πάροχοι, όταν υπάρχει αίτηση αλλαγής προμηθευτή.

Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται η έννοια του στρατηγικού κακοπληρωτή. Ως στρατηγικός κακοπληρωτής νοείται ο καταναλωτής που έχει προβεί σε συστηματική αλλαγή τουλάχιστον δύο προμηθευτών εντός πενταετίας και με αρχή την 1η.1.2020. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν θα μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή, χωρίς να αποπληρώσουν ή διακανονίσουν τις οφειλές τους στον τρέχοντα προμηθευτή.

Τα πλεονεκτήματα της θέσπισης του νέου συστήματος είναι:

Α) Λόγω του βήματος της πρότερης επισήμανσης, αναμένεται να μειωθούν σημαντικά οι εντολές απενεργοποίησης μετρητή.

Β) Αντιμετωπίζεται, δραστικά, το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθώς περιορίζεται η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή στους συστηματικά ασυνεπείς καταναλωτές.

Γ) Η λύση τηρεί τις αρχές αναλογικότητας ως προς το δικαίωμα για ελεύθερη αλλαγή προμηθευτή.

Δ) Ελαχιστοποιούνται οι επισφάλειες των προμηθευτών, όφελος το οποίο αναμένεται να μετακυλιστεί στα τιμολόγια των καταναλωτών μειώνοντας το ενεργειακό κόστος.

Πρόγραμμα «Απόλλων»

Το «Απόλλων» είναι το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού στη χώρα. Στόχος του Προγράμματος είναι μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, να καλυφθεί:

α) το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και
β) το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Στο Πρόγραμμα θα συμμετέχουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, ανάλογα με την εξέλιξη των διασυνδέσεων.

Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ωφελούμενους μετά τον συμψηφισμό αναμένεται να μειωθεί ετησίως κατά 150 εκατ. ευρώ, ενώ με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Για την υλοποίηση του Προγράμματος και την κάλυψη με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό ετησίως καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας ~1620GWh, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί η ανάπτυξη 1,1GW νέων σταθμών ΑΠΕ με μπαταρίες συνολικής χωρητικότητας 1,1GWh, χωρίς ωστόσο αυτό να φέρει κάποια επιπλέον επιβάρυνση στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ και τους υπόλοιπους καταναλωτές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Για ποιους μειώνεται 50% το τέλος επιτηδεύματος

Υπεγράφη η ΚΥΑ για τον τρόπο επιστροφής εσόδων από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Όλο το χρονοδιάγραμμα και η απόφαση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News