Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 22:15
BUSINESS & FINANCE

Η Amazon θα προσλάβει τον επικεφαλής προϊόντων της Microsoft που αποχωρεί

Η Amazon θα προσλάβει τον επικεφαλής προϊόντων της Microsoft που αποχωρεί

Η Amazon.com Inc. θα προσλάβει τον επικεφαλής προϊόντων της Microsoft Corp. για να διευθύνει το τμήμα που είναι υπεύθυνο για τη φωνητικά ενεργοποιούμενη βοηθό Alexa και τα έξυπνα ηχεία Echo, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Panos Panay, ένας βετεράνος ο οποίος για σχεδόν 20 χρόνια ηγήθηκε της ομάδας Windows της Microsoft και ήταν ο υπεύθυνος για την προώθηση του hardware για τους υπολογιστές Surface, δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποχωρεί από τον τεχνολογικό γίγαντα.

Ο Dave Limp, ο επί μακρόν επικεφαλής του hardware της Amazon, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι θα αποσυρθεί πριν από το τέλος του έτους. 

Η Amazon και η Microsoft αρνήθηκαν να σχολιάσουν. 

Η Amazon διοργανώνει την Τετάρτη την ετήσια εκδήλωση για τις νέες συσκευές στην αναπτυσσόμενη πανεπιστημιούπολη της στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Η μονάδα συσκευών, η οποία κατασκευάζει επίσης τηλεοπτικά streaming sticks με την επωνυμία Fire, tablets και το ηλεκτρονικό αναγνώστη Kindle, επλήγη από απολύσεις πέρυσι, καθώς εξαιτίας της βραδύτερης ανάπτυξης, τερμάτισε ορισμένα έργα. Η Microsoft αναμένεται επίσης να παρουσιάσει νέα μοντέλα, καθώς και χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης, σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη.

Η μετακίνηση του Panay σηματοδοτεί την τελευταία ανταλλαγή ανώτερων στελεχών μεταξύ των δύο εταιρειών. Πριν από δύο χρόνια, η Microsoft προσέλαβε το ανώτερο στέλεχος της Amazon cloud, Charlie Bell, για να διευθύνει το τμήμα κυβερνοασφάλειας. Αυτό αρχικά δημιούργησε ένταση μεταξύ των δύο εταιρειών, καθώς η Amazon απειλούσε ότι θα καταθέσει μήνυση επειδή ο Bell είχε υπογράψει συμφωνία που του απαγόρευε να ενταχθεί σε αντίπαλη εταιρεία. Αλλά τελικά οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία που επέτρεψε στον Bell να κάνει τη μετακίνηση.

Πριν από ένα χρόνο, η Microsoft αφαίρεσε τους όρους για απαγόρευση μετακίνησης στελεχών σε ανταγωνιστικές εταιρείες από τις νέες συμβάσεις εργασίας και δήλωσε ότι δεν θα τους εφαρμόσει στις υπάρχουσες συμβάσεις, εκτός από τους πιο υψηλόβαθμους υπαλλήλους της. Η εταιρεία δεν έχει επιδιώξει να εμποδίσει τέτοιες κινήσεις εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Panay υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής για το Surface όταν παρουσιάστηκαν οι αρχικές ταμπλέτες το 2012. Έκτοτε, ηγήθηκε μιας επέκτασης σε φορητούς υπολογιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές και τεχνολογικά αξεσουάρ. Οι συσκευές προκάλεσαν συγκρίσεις με την Apple, χάρη στις λαμπερές εκδηλώσεις παρουσίασης και την εστίαση στη λεπτομέρεια και τον σχεδιασμό υψηλής ποιότητας.

Πιο πρόσφατα, η Microsoft μείωσε την επιχείρηση Surface, μειώνοντας το προσωπικό και κόβοντας προϊόντα με χαμηλές πωλήσεις. Το έργο της εταιρείας για τα γυαλιά μεικτής πραγματικότητας HoloLens, το οποίο εποπτεύεται από τον Panay από το 2022, έχει επίσης αντιμετωπίσει δυσκολίες, εν μέρει εξαιτίας ενός καθυστερημένου συμβολαίου του αμερικανικού στρατού. 

Η Amazon την τελευταία δεκαετία δημιούργησε μια τεράστια επιχείρηση καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών που βασίζεται κυρίως στην πώληση χρηστικού υλικού σε οικονομικές τιμές: Ηχεία Echo Dot, Fire sticks και tablet. Αλλά το κορυφαίο προϊόν της εταιρείας, η φωνητική βοηθός Alexa, έχει δυσκολευτεί να αξιοποιήσει την αρχική της υπόσχεση ως σύντροφος, βοηθός για ψώνια και έξυπνος οικιακός βοηθός. 

Η εμφάνιση του ChatGPT και άλλων ρομπότ συνομιλίας που βασίζονται στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη ανέδειξε τις αδυναμίες της Alexa. Η Amazon λέει ότι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη κάνει ήδη την Alexa καλύτερη και ότι σύντομα θα παρουσιάσει περισσότερες βελτιώσεις.

Υπό τον Limp, η εταιρεία ανέπτυξε μια φήμη για την παρουσίαση όχι τόσο εκλεπτυσμένων, αλλά σίγουρα φιλόδοξων έργων με σκοπό να επεκτείνει την εμβέλεια της Alexa και να εδραιώσει τη θέση της Amazon στο κέντρο των σπιτιών που συνδέονται με το Διαδίκτυο. Ορισμένες πρόσφατες προσπάθειες επέκτασης σε νέες κατηγορίες -συμπεριλαμβανομένου ενός οικιακού ρομπότ που ονομάζεται Astro και μιας κάμερας drone εσωτερικού χώρου που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα από τη μονάδα Ring της Amazon- έχουν βαλτώσει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News