BUSINESS & FINANCE

Ομιλος Φουρλής: Σύντομα η απόφαση για το Smart Park

Ομιλος Φουρλής: Σύντομα η απόφαση για το Smart Park

«Σύντομα θα γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει τελική συμφωνία ή όχι με τη Reds για την εξαγορά του Smart Park, του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου της χώρας αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις οι οποίες είναι σε προχωρημένο στάδιο και ελπίζουμε ότι θα έχουν θετική κατάληξη». Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Fourlis, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα. Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι θα δημοσιευθούν και pro forma οικονομικά στοιχεία πριν από την εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να είναι γνωστή στους επενδυτές η επίδραση του εν λόγω ακινήτου στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates. Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το Smart Park θα εξαρτηθεί η τύχη του οικοπέδου που έχει εξαγοράσει η Trade Estates απέναντι από το εμπορικό πάρκο, με τον κ. Φουρλή να δηλώνει χθες ότι θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την έκταση αυτή μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη Reds.

Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση της «Καθημερινής» για την είσοδο και άλλων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, πριν από την είσοδο στο Χ.Α. ο κ. Φουρλής απάντησε ότι «υπάρχουν ορισμένες συζητήσεις αυτή τη στιγμή με πιθανούς επενδυτές, αλλά δεν υπάρχει κάτι οριστικό που να μπορούμε να αποκαλύψουμε». Υπενθυμίζεται ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται η υποβολή του ενημερωτικού δελτίου από τον όμιλο προκειμένου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής της Trade Estates AEEAΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη πορεία του ομίλου το επόμενο διάστημα, ο κ. Φουρλής αν και εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση της ανάπτυξης της αγοράς, εκτίμησε ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων θα είναι χαμηλότερος κατά το β΄ εξάμηνο σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο.

Αναφερόμενος ειδικά στη δραστηριότητα λιανικής πώλησης επίπλων και οικιακών επίπλων (ΙΚΕΑ) ο κ. Φουρλής ξεκαθάρισε ότι ο όμιλος δεν πρόκειται να ανοίξει άλλα μικρά ΙΚΕΑ στην Ελλάδα πέρα από τα δύο που λειτουργούν ήδη σε Μαρούσι και Πειραιά και εστιάζει στην ανάπτυξη των τριών νέων μεγάλων ΙΚΕΑ (άνω των 6.000 τ.μ.) σε Πάτρα, Κρήτη και νότια Αθήνα (Ελληνικό), τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν αντιστοίχως το 2024, το 2025 και το 2027. Στόχος μάλιστα είναι η περαιτέρω αύξηση των μεριδίων αγοράς των ΙΚΕΑ με τον όμιλο να ακολουθεί τα τρία επόμενα χρόνια ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική, όπως τόνισε ο κ. Φουρλής, χωρίς να θυσιάζει την ίδια ώρα τα περιθώρια κέρδους. Η στρατηγική αυτή σχετίζεται και με το γεγονός ότι πλέον έχει ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των καταστημάτων ΙΚΕΑ που είχε διαταραχθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο το προηγούμενο διάστημα.

Ηδη το α΄ εξάμηνο του 2023 καταγράφηκε σημαντική αύξηση των πωλήσεων των καταστημάτων ΙΚΕΑ κατά 24,4%, εντός και εκτός Ελλάδας, με την αύξηση μάλιστα να οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση του όγκου πωλήσεων και να μην είναι πληθωριστική. «Η αγορά ανακάμπτει μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία, λόγω αύξησης του ΑΕΠ, της ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας και του τουρισμού», επισήμανε ο κ. Β. Φουρλής.

Διαβάστε επίσης:

Reds: Επιβεβαιώνει συζητήσεις με τον Φουρλή για πώληση του Smart Park

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News