BUSINESS & FINANCE

Στις 500.000 ευρώ το όριο για «χρυσή βίζα» – Η ευκαιρία του Πειραιά

Στις 500.000 ευρώ το όριο για «χρυσή βίζα» – Η ευκαιρία του Πειραιά

Νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων διαμορφώνει ο διπλασιασμός του ορίου για την εξασφάλιση «χρυσής βίζας» μέσω αγοράς ακινήτων από πολίτες τρίτων χωρών από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ. Το νέο όριο ισχύει από την 1η Αυγούστου και αφορά τον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος στις παραπάνω περιοχές, δεν θα μπορεί κανείς να αποκτά π.χ. δύο ή και τρία ακίνητα χαμηλότερης αξίας προκειμένου να καλύπτει το ελάχιστο όριο των 500.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να αποκτήσει π.χ. δύο ακίνητα των 125.000 ευρώ, ώστε να αγγίξει το όριο των 250.000 ευρώ. Από το 2014, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», έχει αποφέρει στην εγχώρια κτηματαγορά κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ. Το 2022 τα αιτήματα αρχικής άδειας ανήλθαν σε 4.365, κάτι που σημαίνει επενδύσεις αγοράς ακινήτων αξίας 1,1 δισ. ευρώ.

Στις 500.000 ευρώ το όριο για «χρυσή βίζα» – Η ευκαιρία του Πειραιά-1

Σε τροχιά προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι αλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματος επενδυτικής μετανάστευσης «χρυσή βίζα» βρίσκεται από χθες η αγορά κατοικίας. Η μη χορήγηση νέας παράτασης σημαίνει πως έχει πλέον αλλάξει άρδην η λειτουργία του δημοφιλούς προγράμματος, το οποίο έχει προσελκύσει κεφάλαια ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ από τότε που ξεκίνησε να ισχύει, στα μέσα του 2014.

Ειδικότερα, με δεδομένη την πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου να καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση των νέων νοικοκυριών στην αγορά κατοικίας, διπλασιάζεται το ελάχιστο ύψος επένδυσης για τους ξένους επενδυτές τρίτων χωρών, που αποκτούν άδεια παραμονής μέσω της αγοράς ακινήτου.

Συγκεκριμένα, από τα 250.000 ευρώ αυξάνεται πλέον σε 500.000 ευρώ και μάλιστα αυτό θα ισχύσει στις δημοφιλέστερες περιοχές επένδυσης για τους ξένους, δηλαδή στον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος στις παραπάνω περιοχές, δεν θα μπορεί κανείς να αποκτά π.χ. δύο ή και τρία ακίνητα χαμηλότερης αξίας προκειμένου να καλύπτει το ελάχιστο όριο των 500.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να αποκτήσει π.χ. δύο ακίνητα των 125.000 ευρώ, ώστε να αγγίξει το όριο των 250.000 ευρώ.

Αρχικά, οι αλλαγές αυτές επρόκειτο να ισχύσουν από την 1η Μαΐου, ωστόσο δόθηκε παράταση τριών ακόμη μηνών, έως την 31η Ιουλίου, προκειμένου να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος, λόγω της τεράστιας αύξησης της ζήτησης που προκλήθηκε από τις αρχές του έτους, όταν δηλαδή επισημοποιήθηκε η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. «Τους προηγούμενους μήνες γίναμε αποδέκτες μιας πολύ μεγάλης ζήτησης από ξένους επενδυτές, που επιθυμούσαν να προλάβουν την προθεσμία και να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής με το πρότερο καθεστώς των 250.000 ευρώ», αναφέρει ο Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου «Ρισβάς & Συνεργάτες», που ειδικεύεται σε προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης. Ωστόσο, κατά τον κ. Ρισβά, η εκτόξευση της ζήτησης έφερε και στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων, όπως επίσης και υπερβολές.

«Το θετικό πλέον είναι ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός στην αγορά και εκτιμώ και στις ζητούμενες τιμές από κάποιους ιδιοκτήτες, που δεν πρόλαβαν να πουλήσουν το ακίνητό τους σε κάποιον ενδιαφερόμενο επενδυτή. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια και οικογένειες να αναζητήσουν με μεγαλύτερη άνεση ακίνητο προς αγορά, καθώς θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, ιδίως π.χ. στο κέντρο της Αθήνας», επισημαίνει ο κ. Ρισβάς.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 υποβλήθηκαν 3.324 αιτήματα για τη χορήγηση νέας άδειας μόνιμου επενδυτή.

Αυτό μεταφράζεται σε ελάχιστο ύψος αγοραπωλησιών ακινήτων της τάξεως των 831 εκατ. ευρώ, μια αύξηση 130% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν το σχετικό ποσό υπολογίζεται ότι είχε διαμορφωθεί σε 360 εκατ. ευρώ. Συνολικά το 2022 τα αιτήματα αρχικής άδειας ανήλθαν σε 4.365, κάτι που σημαίνει επενδύσεις αγοράς ακινήτων αξίας 1,1 δισ. ευρώ.

Φαίνεται λοιπόν πως το ποσό αυτό θα επιτευχθεί φέτος ήδη από το πρώτο εξάμηνο, με αποτέλεσμα να προβλέπεται επίδοση «ρεκόρ» για το σύνολο του 2023.

Από το 2014 το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» έχει φέρει στην αγορά κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ.

Η ευκαιρία του Πειραιά

Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναμένεται επιβράδυνση των νέων αδειών, καθώς η αγορά θα χρειαστεί κάποιον χρόνο προσαρμογής στις νέες αλλαγές. Για παράδειγμα, δεν θα είναι πλέον εφικτή η αγορά παλιών αλλά ανακαινισμένων διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία προτιμούσαν ιδίως οι Κινέζοι επενδυτές (αλλά και οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί) για να τα αξιοποιούν τουριστικά, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ωστόσο, φαίνεται πως μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική θα αποτελέσει η περιοχή του Πειραιά, που δεν επηρεάζεται από τον διπλασιασμό του ελάχιστου ύψους επένδυσης, δηλαδή προσφέρει την εξασφάλιση άδειας με επένδυση 250.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας εμφανίζει ιδιαίτερα θετικές προοπτικές, μετά τη λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής 3 του μετρό, αλλά και νέων επενδύσεων που έχουν γίνει στην αγορά γραφείων κι έχουν μεταφέρει σημαντικό αριθμό εργαζομένων, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται σε αναζήτηση κατοικίας προς ενοικίαση.

Αντίστοιχα, η αύξηση του ορίου για την εξασφάλιση άδειας παραμονής σε 500.000 ευρώ θα στρέψει τους επενδυτές σε πιο σύγχρονες κατασκευές, π.χ. στα νότια ή τα βόρεια προάστια, εξέλιξη που είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών πώλησης των νεόδμητων κατοικιών.

Αντίστοιχα, η αύξηση του ορίου για την εξασφάλιση άδειας παραμονής σε 500.000 ευρώ θα στρέψει τους επενδυτές σε πιο σύγχρονες κατασκευές, π.χ. στα νότια ή τα βόρεια προάστια, εξέλιξη που είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών πώλησης των νεόδμητων κατοικιών.

Διαβάστε επίσης:

Κλυδωνισμοί στην παγκόσμια αγορά εμπορικών ακινήτων

Το παράδοξο των ακινήτων: Λιγότερα στεγαστικά, περισσότερες πωλήσεις

Ακίνητα: Σε υψηλό δεκαετίας οι τιμές πώλησης των εξοχικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News