Business & Finance Τρίτη 4/07/2023, 22:44
BUSINESS & FINANCE

Αμπού Ντάμπι και Αυστρία σε συνομιλίες για τη δημιουργία ενός κολοσσού χημικών προϊόντων αξίας 30 δισ. δολ.

Αμπού Ντάμπι και Αυστρία σε συνομιλίες για τη δημιουργία ενός κολοσσού χημικών προϊόντων αξίας 30 δισ. δολ.

Το Αμπού Ντάμπι και η αυστριακή OMV AG διερευνούν τη δυνατότητα συνδυασμού της Borouge Plc και της Borealis AG για τη δημιουργία μιας εταιρείας χημικών και πλαστικών αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ιδιοκτήτες συζητούν την πιθανή αποτίμηση και την ιδιοκτησιακή δομή μιας συνδυασμένης οντότητας και ενδέχεται να καταλήξουν στις γενικές γραμμές για τις επίσημες διαπραγματεύσεις συγχώνευσης τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τους ίδιους. Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και θα μπορούσαν ακόμη να καθυστερήσουν ή να καταρρεύσουν, είπαν, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι διαβουλεύσεις είναι ιδιωτικές.

Η Borealis με έδρα τη Βιέννη ανήκει κατά 75% στην OMV, ενώ το υπόλοιπο κατέχει η Abu Dhabi National Oil Co. Η εισηγμένη στο Άμπου Ντάμπι Borouge είναι η ίδια μια σύμπραξη μεταξύ της Adnoc και της Borealis και έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα δύο μέρη συζητούν μια πιθανή αποτίμηση περίπου 10 δισ. δολαρίων για την Borealis, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της Borouge, ανέφεραν οι άνθρωποι. Αφού ληφθούν υπόψη οι πιθανές συνέργειες, η συνολική αποτίμηση της συνδυασμένης οντότητας θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 30 δισ. δολάρια, ανέφεραν. Η ακριβής αξία και η δομή της ιδιοκτησίας παραμένουν τα δύο βασικά εμπόδια για οποιαδήποτε συμφωνία και μπορεί ακόμη να αλλάξουν, είπαν.

Οι μετοχές της OMV σημείωσαν άνοδο 7,4% στο κλείσιμο της Τρίτης στη Βιέννη, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Οκτώβριο του 2022. Νωρίτερα το απόγευμα σημείωναν άλμα έως και 9,1%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News