Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 11:20
BUSINESS & FINANCE

Το θαύμα των ελληνικών ομολόγων – Πώς το εξηγούν BofA, Goldman Sachs και Danske Bank

Το θαύμα των ελληνικών ομολόγων – Πώς το εξηγούν BofA, Goldman Sachs και Danske Bank

Μία δεκαετία μετά την κρίση χρέους, η Ελλάδα οδεύει προς τις εκλογές με τα ομόλογά της να πλησιάζουν τα επίπεδα που απολαμβάνουν οι καλύτερες σε κόστος δανεισμού χώρες της περιφέρειας, όπως είναι η Ισπανία, διαπιστώνει το Reuters. Μάλιστα, εκτιμά ότι το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ισπανικών θα μπορούσε ακόμα και να εκμηδενιστεί.

Το premium που ζητούν οι επενδυτές για να δανείσουν στην Ελλάδα συρρικνώνεται, καθώς το προφίλ χρέους της έχει βελτιωθεί, ενώ η χώρα απολαμβάνει τη στήριξη των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τα επόμενα χρόνια, τονίζεται.

Το θαύμα των ελληνικών ομολόγων – Πώς το εξηγούν BofA, Goldman Sachs και Danske Bank-1

Όπως επισημαίνει η Bank of America, στο τέλος της κρίσης, ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας είχε πολύ χαμηλό δανεισμό, με έναν από τους χαμηλότερους δείκτες δανείων/καταθέσεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ένα μεγάλο επενδυτικό χάσμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Επιπλέον, σχεδόν το 80% του κρατικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, με μέση σταθμισμένη ωρίμανση κοντά στα 20 χρόνια και σταθερό κόστος εξυπηρέτησης.

Από τον Αύγουστο του 2018, όταν και η Ελλάδα βγήκε από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες μέσω της αγοράς ομολόγων.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες δικαιολογούν ένα μικρότερο spread ή και καθόλου spread (έναντι της Ισπανίας)», σημειώνει ο Αθανασίας Βαμβακίδης, της BofA.

«Η ελληνική αγορά (ομολόγων) δεν είναι τόσο ρευστή και τείνει να είναι πιο ασταθής, αλλά έχουμε πολλά καλά νέα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι τιμές είναι πλασματικές», προσθέτει.

Το θαύμα των ελληνικών ομολόγων – Πώς το εξηγούν BofA, Goldman Sachs και Danske Bank-2

Όπως επισημαίνει το Reuters, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζει μεγάλη έκθεση σε ασταθείς τομείς όπως ο τουρισμός ή η ναυτιλία, αλλά είναι λιγότερο ευαίσθητη στις δυσμενείς εξελίξεις στη μεταποίηση.

Η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης κρίσιμη, τονίζεται, με το Reuters να επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα θα εξασφαλίσει σαφή πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής.

Τα spreads

Το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ισπανικών έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008, περίπου στις 27 μονάδες βάσης. Σε όλη την Ν. Ευρώπη, μόνο η Ισπανία και η Πορτογαλία εμφανίζουν μικρότερο spread σε σχέση  με την Γερμανία, από την Ελλάδα.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα spreads της περιφέρειας θα μπορούσαν να διευρυνθούν, έπειτα από το τελευταίο ράλι των τιμών των ομολόγων. Αλλά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την Ελλάδα παραμένουν θετικές, τονίζει το Reuters.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το χρέος ως προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειώνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και θα πέσει κάτω από αυτό της Ιταλίας το 2026, καθώς προβλέπει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα σε συνδυασμό με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Ακόμα και στο χειρότερο πιθανό σενάριο που εξέτασε ο οίκος, με συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1% ή διεύρυνση 100 μονάδων βάσης στο spread με τη Γερμανία, η Ελλάδα δεν θα εκτροχιαστεί από την πορεία μείωσης του χρέους της.

Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους, ο δείκτης του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί περίπου στο 160%, ενώ της Ιταλίας στο 142%, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

«Ο συνδυασμός χαμηλής ευαισθησίας στα επιτόκια, χάρη στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας που εξακολουθούν να ισχύουν, και της επενδυτικής ώθησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 3% του ΑΕΠ ετησίως) παρέχουν πρωτοφανή στήριξη στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Filippo Taddei, οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Το θαύμα των ελληνικών ομολόγων – Πώς το εξηγούν BofA, Goldman Sachs και Danske Bank-3

Μετά τις εκλογές, το χάσμα ανάμεσα στο spread της Ελλάδας και της Ιταλίας σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα διευρύνθηκε σημαντικά.

«Το κλειδί στο γιατί το spread της ελληνικής απόδοσης είναι χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας είναι επειδή η Ελλάδα βασικά δεν έχει ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα 10 χρόνια λόγω των μέτρων που ελήφθησαν πριν από 10 χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους», σημειώνει ο Piet Haines Christiansen, της Danske Bank.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg: Τι θέλουν οι αγορές από την Ελλάδα και το σενάριο καταστροφής

Goldman Sachs: Από τις εκλογές περνά το τελευταίο βήμα για την επενδυτική βαθμίδα 

BofA: Επιτέλους ενθαρρυντική εικόνα στην Ελλάδα – Ανάπτυξη 1,7% φέτος, επενδυτική βαθμίδα στις 20/10

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News