Business & Finance Κυριακή 4/06/2023, 14:57
BUSINESS & FINANCE

Thai Airways: Νέες παραγγελίες Jet – Σε τροχιά ανάκαμψης

Thai Airways: Νέες παραγγελίες Jet – Σε τροχιά ανάκαμψης

Η Thai Airways International Pcl δήλωσε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με κατασκευαστές αεροσκαφών για την αγορά 30 νέων αεροσκαφών ευρείας ατράκτου, καθώς οι τουρίστες επιστρέφουν στην Ταϊλάνδη και ο αερομεταφορέας προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία.

Η αεροπορική εταιρεία θα αποστείλει επίσημα ένα αίτημα υποβολής προτάσεων τόσο στην Airbus SE όσο και στην Boeing Co. την επόμενη εβδομάδα για αεροσκάφη που αναμένει να παραλάβει από το 2026, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Chai Eamsiri σε συνέντευξή του στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή. Η αεροπορική εταιρεία επιδιώκει επίσης να προσθέσει αρκετά ακόμη αεροσκάφη A321neos για την περιφερειακή μονάδα της Thai Smile, δήλωσε ο ίδιος.

Οι αερομεταφορείς επεκτείνουν με ταχείς ρυθμούς τους στόλους τους και αντικαθιστούν παλαιότερα αεροσκάφη με νεότερα μοντέλα που είναι πιο αποδοτικά ως προς την κατανάλωση καυσίμων, καθώς η ζήτηση για ταξίδια αυξάνεται ραγδαία. Με τα βιβλία παραγγελιών να γεμίζουν, οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο κινούνται γρήγορα για να κλειδώσουν χρονοθυρίδες παράδοσης με τους κατασκευαστές αεροσκαφών.

«Θέλουμε τις συντομότερες παραδόσεις, αλλά όπως γνωρίζετε, η Boeing και η Airbus γεμίζουν τις θέσεις παραγωγής τους», δήλωσε ο Chai, μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, στην οποία συμμετέχουν περίπου 300 αεροπορικές εταιρείες. «Νομίζω ότι το συντομότερο που μπορούμε να παραλάβουμε αεροσκάφη είναι το 2026».

Η Thai Airways, η οποία εξακολουθεί να περνάει από δικαστικά ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους, ανασυγκροτεί τις δραστηριότητές της. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 65 αεροσκάφη στο στόλο της, σε σύγκριση με τα 103 που είχε πριν από την πανδημία. Οι νέες παραγγελίες, μαζί με τα μισθωμένα αεροσκάφη, θα ωθήσουν τον στόλο της να ξεπεράσει τα 113 μέχρι το 2027, δήλωσε ο Chai. Η αεροπορική εταιρεία έχει εξασφαλίσει 11 αεροσκάφη A350 με χρηματοδοτική μίσθωση, τα οποία θα φθάσουν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, είπε.

Η πληρότητα κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 65%-70%, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. Η αεροπορική εταιρεία κυνηγάει την ποιότητα έναντι της ποσότητας, κάτι που φάνηκε τον περασμένο μήνα, όταν ο αερομεταφορέας κατέγραψε κέρδη πρώτου τριμήνου ύψους 12,51 δισ. μπατ (360 εκατ. δολαρίων), αναφέρει το Bloomberg.

Η αύξηση τροφοδοτείται από την έντονη ζήτηση για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων από την Ευρώπη και την Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί σε χαμηλότερα επίπεδα χωρητικότητας από τα επίπεδα του 2019, δήλωσε ο Chai. Το δεύτερο τρίμηνο, η τυπική αργή περίοδος, για την αεροπορική εταιρεία «δεν είναι τόσο χαμηλά», δήλωσε ο Chai. Τους τελευταίους έξι μήνες του έτους θα διαθέτουμε μεγαλύτερη χωρητικότητα, γεγονός που θα βοηθήσει την αεροπορική εταιρεία να ξεπεράσει τους προγραμματισμένους επιχειρησιακούς και οικονομικούς στόχους της.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News