Business & Finance Τρίτη 11/04/2023, 21:42
BUSINESS & FINANCE

Η Startup Drone Delivery παίρνει έγκριση στη Νέα Ζηλανδία. Θα ακολουθήσουν ΕΕ και Αυστραλία;

Η Startup Drone Delivery παίρνει έγκριση στη Νέα Ζηλανδία. Θα ακολουθήσουν ΕΕ και Αυστραλία;

Μια αμερικανική νεοφυής επιχείρηση πήρε άδεια να πετάξει drones πάνω από κατοικημένες και πέρα από το οπτικό πεδίο των χειριστών τους στη Νέα Ζηλανδία, ένα βασικό ρυθμιστικό βήμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στο άνοιγμα των ουρανών πάνω από την ΕΕ, την Αυστραλία και τον Καναδά για την ευρύτερη εμπορική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η εταιρεία SkyDrop, με έδρα το Ρίνο της Νεβάδα, η οποία προηγουμένως ονομαζόταν Flirtey, έλαβε έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας για τη λειτουργία ενός κόμβου παράδοσης με drone στο Huntly, μια μικρή πόλη νότια του Όκλαντ. Η άδεια να λειτουργεί πιο ελεύθερα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει την παράδοση με drone από την πειραματική φάση σε μια οικονομικά βιώσιμη επιχείρηση.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο και θα μπορούσε να κάνει τη Νέα Ζηλανδία την παγκόσμια πρωτεύουσα της παράδοσης με drone», δήλωσε ο Matt Sweeny, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SkyDrop. Οι ρυθμιστικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο αξιολόγησης κινδύνου παρόμοιο με εκείνο της ΕΕ, της Αυστραλίας και του Καναδά, δήλωσε ο Sweeny, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος ότι και άλλες χώρες θα χορηγήσουν έγκριση στην εταιρεία του.

Στις ΗΠΑ, η παράδοση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτρέπεται υπό αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές μέσω εξαιρέσεων που χορηγούνται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σε έκθεση του Ιανουαρίου, το Government Accountability Office επέκρινε την υπηρεσία για την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ενσωμάτωση των αυτόνομων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο εθνικό σύστημα εναέριου χώρου.

Το drone της SkyDrop μπορεί να παραδώσει πακέτα βάρους έως και 3,6 kg σε απόσταση έως 5 km. Αιωρείται πάνω από την τοποθεσία παράδοσης -συνήθως την αυλή κάποιου- και κατεβάζει το πακέτο με ένα σχοινί. Ένα αυτόματο αλεξίπτωτο ανοίγει για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο σε περίπτωση συντριβής, δήλωσε ο Sweeny. 

Το SkyDrop έχει παραδώσει σε δοκιμαστικές πτήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πίτσες της Domino’s και πακέτα της 7-Eleven στις ΗΠΑ. Η εταιρεία αναμένει ότι οι πελάτες στη Νέα Ζηλανδία θα περιλαμβάνουν εστιατόρια, καταστήματα ανταλλακτικών αυτοκινήτων και φαρμακεία.

Τα αυτόνομα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσφέρουν έναν δυνητικά ταχύτερο και φθηνότερο τρόπο παράδοσης μικρών δεμάτων από το να πληρώνουν οδηγούς που θα παλεύουν με την κίνηση και να βρουν χώρο στάθμευσης. Η Alphabet Inc., η Amazon.com Inc. και η Walmart Inc. επενδύουν στην παράδοση με drone με μερική, όμως, επιτυχία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News