Business & Finance Πέμπτη 2/03/2023, 22:25
BUSINESS & FINANCE

G-20: Πίεση Μπλίνκεν στον Λαβρόφ σε μια σπάνια αλλά σύντομη συνάντηση

G-20: Πίεση Μπλίνκεν στον Λαβρόφ σε μια σπάνια αλλά σύντομη συνάντηση

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πίεσε τον Ρώσο ομόλογό του να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας σύντομης και απροσδόκητης συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 στην Ινδία, της πρώτης συνάντησης τους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από ένα χρόνο.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης προέτρεψε τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να προχωρήσει προς μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία και υπερασπίστηκε έναν Αμερικανό πολίτη που κρατείται από τη Μόσχα, δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί αργότερα την Πέμπτη.

“Είπα στον υπουργό Εξωτερικών αυτό που εγώ και τόσοι άλλοι είπαμε την περασμένη εβδομάδα στα Ηνωμένα Έθνη και αυτό που είπαν σήμερα τόσοι πολλοί υπουργοί Εξωτερικών της G-20: Τερματίστε αυτόν τον επιθετικό πόλεμο, εμπλακείτε σε μια ουσιαστική διπλωματία που μπορεί να δημιουργήσει μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη”, δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην ψηφοφορία του ΟΗΕ που καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας.

Οι συνθήκες της συνάντησης ήταν ασαφείς. Κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην Τασκένδη την Τετάρτη, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν είχε κανένα σχέδιο να συναντήσει τον Λαβρόφ ή τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας στο πλαίσιο της G-20. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν πλησίασε τον Λαβρόφ και «δεν τον απωθήσαμε».

Ο Λαβρόφ «αγνόησε με τον συνήθη τρόπο του» αυτά που του είπε ο Μπλίνκεν, δήλωσε η Ζαχάροβα στην κρατική τηλεόραση. «Δεν αξίζει την προσοχή μας. Δεν υπήρχε τίποτα ενδιαφέρον».

Ο Μπλίνκεν δεν απάντησε σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με το γιατί επιδίωξε τη συνάντηση με τον Λαβρόφ και οι εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. 

Ο Μπλίνκεν έχει αποφύγει στο παρελθόν τις συναντήσεις με τον Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα ήταν παραγωγικές όσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έδειχνε σημάδια συμμετοχής σε πραγματικές συζητήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Κυρώσεις στην Κίνα

Στη συνάντηση, είπε ο Μπλίνκεν, έθεσε επίσης το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Κίνα, εάν το Πεκίνο αποφασίσει να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι το θέμα τέθηκε και στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 20.

«Έχουμε αρχές κυρώσεων διαφόρων ειδών -αυτό θα ήταν σίγουρα ένα από τα πράγματα που εμείς και άλλοι θα εξετάζαμε», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Και λέω άλλοι, διότι αυτή η ανησυχία ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, είναι μια κοινή ανησυχία. Και πολλοί άλλοι εταίροι το έχουν θέσει αυτό – και όχι μόνο το έχουν θέσει σε εμάς, αλλά απ’ ό,τι καταλαβαίνω το έχουν θέσει απευθείας στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού εδώ». 

Ο Μπλίνκεν είπε στον Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ και άλλοι διεθνείς εταίροι θα στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε προηγούμενη τηλεφωνική ενημέρωση, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η συνομιλία διήρκεσε περίπου 10 λεπτά, είπαν, προσθέτοντας ότι η αμερικανική πλευρά δεν έφυγε από τη συνάντηση αναμένοντας άμεσες αλλαγές στη ρωσική πολιτική.

Οι ΗΠΑ πλαισίωσαν τη συνάντηση ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του Μπλίνκεν στη σύνοδο της G-20 να απομονώσει τη Ρωσία για την εισβολή της. Έθεσε το θέμα σε επανειλημμένες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με άλλους ομολόγους του και κάλεσε άλλα έθνη να υποστηρίξουν τη στάση των ΗΠΑ για χάρη της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Αλλά η έκκληση αυτή αγνοήθηκε από ορισμένα μέλη της G-20, συμπεριλαμβανομένου του οικοδεσπότη. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι προέτρεψε τους διπλωμάτες να παραμείνουν επικεντρωμένοι σε άλλα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια οικονομία.

Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μπλίνκεν πίεσε τον Λαβρόφ για την απελευθέρωση του κρατούμενου Αμερικανού πολίτη Πολ Γουίλαν, δήλωσε ο αξιωματούχος, και προέτρεψε τον ομόλογό του να εφαρμόσει τη συνθήκη New START για τον περιορισμό των αποθεμάτων πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα αναστείλει την τήρηση της συνθήκης και δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να επιθεωρήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες της G-20 αποτυγχάνουν να συμφωνήσουν για τον πόλεμο της Ρωσίας

Αν και ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ έχουν συμμετάσχει και οι δύο σε διεθνείς συνόδους κορυφής μετά τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G-20 το περασμένο καλοκαίρι και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, οι δύο άνδρες δεν έχουν συναντηθεί επίσημα από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ είχαν αυτό που ο Αμερικανός διπλωμάτης αποκάλεσε «ειλικρινή και άμεση» τηλεφωνική επικοινωνία τον Ιούλιο του 2022, καθώς οι Αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των Γουίλαν και Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, οι οποίες κρατούνταν στη Ρωσία. Η Γκρίνερ απελευθερώθηκε αργότερα στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων που έδωσε χάρη στον Βίκτορ Μπουτ, διαβόητο έμπορο όπλων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News