Business & Finance Δευτέρα 6/02/2023, 20:21
BUSINESS & FINANCE

Getty Images: Αγωγή κατά της Stability AI για κατάχρηση φωτογραφιών κατά την εκπαίδευση της AI

Η νέα καταγγελία προστίθεται στις αγωγές κατά της Stability για εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στην εκπαίδευση AI

Getty Images: Αγωγή κατά της Stability AI για κατάχρηση φωτογραφιών κατά την εκπαίδευση της AI

Ο πάροχος φωτογραφιών αρχείου Getty Images μήνυσε την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Stability AI Inc, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποίησε καταχρηστικά περισσότερες από 12 εκατομμύρια φωτογραφίες της Getty για να εκπαιδεύσει το σύστημα παραγωγής εικόνων Stable Diffusion AI.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Delaware, έρχεται σε συνέχεια μίας ξεχωριστής υπόθεσης της Getty κατά της Stability στη Βρετανία και μια σχετική ομαδική αγωγή που κατατέθηκε από καλλιτέχνες στην Καλιφόρνια κατά της Stability και άλλων εταιρειών στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η Getty αρνήθηκε να σχολιάσει την αγωγή του Delaware. Εκπρόσωποι της Stability δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό τη Δευτέρα. Το Reuters News ανταγωνίζεται την Getty στην αγορά εικόνων για δημοσιογραφική χρήση.

Η Stability AI με έδρα το Λονδίνο κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο το Stable Diffusion, ένα σύστημα βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία εικόνων από εισερχόμενο κείμενο, και τη γεννήτρια εικόνων DreamStudio. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι συγκέντρωσε χρηματοδότηση άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η αξία της αποτιμάται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η Getty με έδρα το Σιάτλ κατηγόρησε τη Stability ότι αντέγραψε εκατομμύρια φωτογραφίες της χωρίς άδεια και τις χρησιμοποίησε για να εκπαιδεύσει τη Stable Diffusion ώστε να παράγει ακριβέστερες απεικονίσεις με βάση τις οδηγίες του χρήστη.

Η Getty δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι ιδιαίτερα πολύτιμες για την εκπαίδευση της AI λόγω της ποιότητας των εικόνων τους, της ποικιλίας των θεμάτων και των λεπτομερών μεταδεδομένων τους.

Η Getty δήλωσε ότι έχει παραχωρήσει εκατομμύρια κατάλληλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία σε άλλους κορυφαίους καινοτόμους της τεχνολογίας για σκοπούς που σχετίζονται με την ΤΝ και ότι η Stability παραβιάζει τα πνευματικά της δικαιώματα και την ανταγωνίζεται αθέμιτα.

Η αγωγή κατηγορεί επίσης τη Stability ότι παραβιάζει τα εμπορικά σήματα της Getty, επικαλούμενη εικόνες που παράγονται από το σύστημα AI της με το υδατογράφημα της Getty, το οποίο, σύμφωνα με τη Getty, θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές.

Η Getty ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει τη Stability να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις εικόνες της και ζήτησε χρηματική αποζημίωση που περιλαμβάνει τα κέρδη της Stability από την υποτιθέμενη παραβίαση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News