Κόσμος Τρίτη 10/01/2023, 15:57
ΚΟΣΜΟΣ

Μαθήματα, δάνεια και δουλειά: Αρνούνται να πληρώσουν ενοίκιο φοιτητές του Μάντσεστερ

Μαθήματα, δάνεια και δουλειά: Αρνούνται να πληρώσουν ενοίκιο φοιτητές του Μάντσεστερ

Περίπου δύο χρόνια, αφότου εκατοντάδες φοιτητές στη Βρετανία αρνήθηκαν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους στις εστίες, απαιτώντας μείωση για τη χαμηλή πληρότητα και τα εξ αποστάσεως μαθήματα λόγω των υγειονομικών περιορισμών, σήμερα ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ακολουθεί την ίδια τακτική.

Αυτή τη φορά, δεκάδες φοιτητές απαιτούν μείωση των ενοικίων κατά 30% και σταθεροποίηση στο ίδιο επίπεδο για τουλάχιστον τρία χρόνια λόγω της κρίσης στο κόστος διαβίωσης. Επίσης, ζητούν την αναδρομική επιστροφή του επιπλέον ποσού που έχουν ήδη καταβάλει, υποστηρίζοντας ότι πλέον το ύψος των ενοικίων δεν απευθύνεται στον μέσο φοιτητή.

Παράλληλα, ζητούν το 40% των εστιών να ακολουθεί το πλαφόν της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών για το ύψος του ενοικίου, που τίθενται στο 50% της υψηλότερης δόσης για αποπληρωμή δανείου. Σημειώνουν ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο του Πανεπιστημίου, που διαμόρφωσε πλεόνασμα-ρεκόρ ύψους 119,7 εκατ. λιρών.

Οικονομικές δυσκολίες των φοιτητών

Όπως δήλωσαν στον Guardian οι οργανωτές, τουλάχιστον 150 φοιτητές συμμετέχουν μέχρι στιγμής στην κινητοποίηση, άλλοι έχοντας διακόψει την πάγια πληρωμή και άλλοι έχοντας δεσμευτεί ότι δεν θα καταβάλουν το επόμενο ενοίκιό τους. Στο σύνολο, εκτιμούν ότι αυτό προκαλεί τρύπα περίπου 100.000 λιρών, δεδομένου ότι το μέσο κόστος των διαμερισμάτων για ένα τρίμηνο ανέρχεται στις 1.800 λίρες. Ωστόσο, αναμένουν ότι τελικά θα εγγραφούν περισσότεροι φοιτητές, προκαλώντας απώλειες τουλάχιστον 300.000 λιρών.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της βρετανικής στατιστικής αρχής από τον Νοέμβριο, περίπου οι μισοί φοιτητές στην Αγγλίας αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες: το ένα τέταρτο πήρε επιπλέον δάνειο, ενώ τρεις στους 10 δήλωσαν ότι δεν πηγαίνουν σε όλα τα μαθήματα προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά τους.

Οι φοιτητές αισθάνονται «ανησυχία, στρες, θυμό και αδυναμία. Πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό θέμα. Για πολλούς, μετά τις αποπληρωμές των δανείων το 70,80,90% πηγαίνει στο ενοίκιο. Οι φοιτητές εργάζονται και σε θέσεις πλήρους ωραρίου για να μπορέσουν να τελειώσουν τις σπουδές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά φοιτητής του Μάντσεστερ στον Guardian.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

«Πλημμύρισαν» τα Lidl οι Βρετανοί – Αναζήτησαν εκπτωτικά για τα Χριστούγεννα

Ένας στους τρεις Βρετανούς δυσκολεύεται να βρει 20 επιπλέον λίρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News