Κόσμος Τρίτη 10/01/2023, 12:24
ΚΟΣΜΟΣ

Λίντνερ: Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και η «συμπαθητική» τράπεζα BBBank

Λίντνερ: Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ  και η «συμπαθητική» τράπεζα BBBank

Ποτέ δεν έκρυψε την κλίση του προς τo ευ ζην ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Πλούσιος γάμος στη Μύκονο της Γερμανίας, το νησί Ζιλτ στη βόρεια Γερμανία, γυαλιστερά αυτοκίνητα πολλών κυβικών, μάλιστα κατά δική του δήλωση το πρώτο, ένα μεταχειρισμένο Porsche, το απέκτησε με τον ιδρώτα του προσώπου του στην ηλικία των 19 ετών, όταν το προηγούμενο ήταν ένα σπορ BMW.Και βέβαια όλα αυτά συμπληρώνονται κι από άλλα υλικά αγαθά, που αποκτήθηκαν, όταν ήταν βουλευτής των Φιλελευθέρων, μεταξύ άλλων και από ομιλίες που έδινε σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, άπιαστο όνειρο για τον μέσο όρο των Γερμανών.

Μεγάλο δάνειο από την τράπεζα

Όχι όμως για τον Λίντνερ. Υλικά αγαθά, όπως μια βίλα στη συνοικία Νικολασζέε του Βερολίνου. Μια βίλα αξίας 1,65 εκ. και εμβαδού 165 τμ. Για να την αγοράσει, δήλωσε ότι πήρε δάνειο από την τράπεζα BBBank της Καρλσρούης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου η εισαγγελία του Βερολίνου εξετάζει τώρα κατά πόσο υφίσταται το αδίκημα προνομιακής μεταχείρισης του υπουργού από την πλευρά της τράπεζας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας, προκειμένου να διευκολυνθεί  η έναρξη επίσημης έρευνας για πιθανή διαφθορά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας, η νέα ειδική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς διενεργεί επί του παρόντος σχετικούς ελέγχους. Ωστόσο, η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο. Αλλά τί ακριβώς έγινε με την συνεταιριστική τράπεζα; Η υπόθεση έχει προϊστορία που έβγαλε στο φως το περιοδικό Spiegel. Ένα βράδυ αρχές του περασμένου καλοκαιριού το αίθριο της τράπεζας ήταν στολισμένο για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Ο επικεφαλής της δήλωσε ικανοποιημένος από τα οικονομικά αποτελέσματα και άφησε να εννοηθεί ότι σχεδιάζει πολλά ακόμη. Για το ιωβηλαίο ευχές έστειλε και ο Κρίστιαν Λίντνερ υπό μορφή βίντεο που προβλήθηκε στους προσκεκλημένους.

“Η ΒBΒank μού είναι συμπαθητική” είπε ο υπουργός Λίντνερ, σύμφωνα με κείμενο που έχει στη διάθεσή του το Spiegel. Ο Λίντνερ επαίνεσε την τράπεζα για την επιθυμία της να «αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της ψηφιοποίησης». «Θα ήμουν ευτυχής να μείνω σε επαφή μαζί σας σε αυτό το θέμα», πρότεινε στον διευθύνοντα σύμβουλο. Φαίνεται όμως ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Λίντνερ είχε ήδη προφανώς ιδιωτικές επαφές και συναλλαγές με την BBBank. Γιατί πάνω από ένα μήνα μετά τα «συγχαρητήρια», ο πολιτικός υποθήκευσε  στην τράπεζα της Καρλσρούης το ακίνητό του στην αριστοκρατική συνοικία Νικολασζέε του Βερολίνου έναντι 450.000 ευρώ. Την ημέρα υπογραφής του συμβολαίου αγοράς του ακινήτου τον Ιανουάριο του 2021 έγινε η πρώτη προσημείωση ύψους πάνω από 2,35 εκ ευρώ και προστέθηκε στη συνέχεια το μισό εκατομμύριο. Βέβαια, ο Λίντνερ ξεκίνησε εργασίες ανακαίνισής του, ωστόσο η διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και του υποτιθέμενου ποσού του δανείου ξεπερνούσε τα 1.15 εκ. ευρώ, γεγονός που θεωρείται ασυνήθιστα υψηλό στον κλάδο των ακινήτων. 

“Καθόλου ασυνήθιστο υπουργοί να γράφουν χαιρετισμούς”

Αλλά ενός “κακού” μύρια έπονται. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο βουλευτής της Αριστεράς Κρίστιαν Γκέργκε ζήτησε να ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, ποιες επαφές, τηλεφωνήματα, συναντήσεις, τηλεδιασκέψεις, είχε η ηγεσία του με τράπεζες. Αλλά στην απάντηση η BBBank δεν αναφέρεται. Ότι επρόκειτο περί λάθους δεν θέλησε να το παραδεχθεί το υπουργείο έπειτα από ερώτηση του Spiegel, γιατί “το τμήμα επικοινωνίας της τράπεζας παρακάλεσε τον Λίντνερ γραπτώς για αυτό το τρίλεπτο χαιρετισμού. Συζήτηση με εκπροσώπους της τράπεζας δεν έγινε και ως εκ τούτου δεν ήταν υποχρεωτικό να αναφερθεί”. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, ο Λίντνερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της χρηματοδότησης του ακινήτου του και του χαιρετισμού. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για να πούμε ότι τα πράγματα αποκρύφτηκαν», δήλωσε ο ίδιος μέσω του δικηγόρου του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Λίντνερ είχε ήδη εμφανιστεί ων βουλευτής ως ομιλητής σε βραδινές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η BBBank, για τις οποίες είχε λάβει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, εμφανώς οργισμένος, έκανε λόγο για «σημαντική παραβίαση των δικαιωμάτων της προσωπικότητας που πρέπει να οδηγήσει σε συνέπειες για τους υπεύθυνους». Εκπρόσωπος του υπουργείου του Λίντνερ δεν θέλησε να σχολιάσει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς ενόψει της εν εξελίξει δικαστικής εξέτασης. Σε γενικές γραμμές πάντως επεσήμανε ότι «δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο υπουργοί ή υφυπουργοί να γράφουν χαιρετισμούς για κάθε είδους θεσμούς ή να εμφανίζονται σε εκδηλώσεις».

Επίσης υπογράμμισε ότι σύσσωμη ηγεσία του υπουργείου άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του έχει δηλώσει «εθελοντικά» ότι δεσμεύεται από τις εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές των υπαλλήλων του. Πρόκειται για τους λεγόμενους κανονισμούς συμμόρφωσης που αφορούν στις «ιδιωτικές οικονομικές συναλλαγές». Στήριξη στον Λίντνερ προσέφεραν οι εταίροι από το SPD και τους Πράσινους. Η οργάνωση κατά της διαφθοράς Transparency Germany εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή της για τις ενέργειες της δικαιοσύνης του Βερολίνου. «Το κράτος δικαίου πρέπει επίσης και κυρίως να εξετάζει κριτικά έναν υπουργό», δήλωσε ο δικηγόρος της Διαφάνειας Βόλφγκανγκ Γιεκλ στις εφημερίδες του εκδοτικού συγκροτήματος Funke. «Για έναν κανονικό χρηματοδότη δανείων για κατοικίες, το ποσό που χορηγήθηκε είναι εντελώς ανέφικτο, ειδικά οι συνεταιριστικές τράπεζες όπως η BBBank, που ως γνωστό ενεργούν πολύ προσεκτικά».

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News