Κόσμος Κυριακή 8/01/2023, 19:14
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δεν υπάρχουν απώλειες από την επίθεση στο Κραματόρσκ, λέει το Κίεβο

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι από την επίθεση αυτή, που έγινε σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό στη Μακίιφκα, σκοτώθηκαν 600 Ουκρανοί στρατιώτες

Ουκρανία: Δεν υπάρχουν απώλειες από την επίθεση στο Κραματόρσκ, λέει το Κίεβο

Μια ρωσική πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Κραματόρσκ προκάλεσε ζημιές αλλά δεν κατέστρεψε κτίρια, ούτε υπάρχουν ενδείξεις για θύματα, σύμφωνα με έναν μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι από την επίθεση αυτή, που έγινε σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό ενός στρατοπέδου της στη Μακίιφκα, την περασμένη εβδομάδα, σκοτώθηκαν 600 Ουκρανοί στρατιώτες. «Σε αντίποινα για το εγκληματικό πλήγμα του καθεστώτος του Κιέβου, τα πρώτα λεπτά του Ιανουαρίου του 2023 (…) οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν μια επιχείρηση αντιποίνων» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή ενημέρωσή του, επιμένοντας ότι χτυπήθηκαν δύο στρατώνες.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται η ακριβής ημερομηνία του πλήγματος αυτού.

Ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός στρατιωτικός διέψευσε πάντως ότι υπήρξε οποιαδήποτε επίθεση σε στρατώνες στο Κραματόρσκ, τονίζοντας ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί «δεν αντιστοιχούν στην αλήθεια». «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν πλήγματα ακριβείας» είπε στον ενημερωτικό ιστότοπο Suspilne ένας εκπρόσωπος της «Ανατολικής» διοίκησης του ουκρανικού στρατού, ο Σέρχιι Τσερεβάτι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για προπαγάνδα της Ρωσίας απέναντι στις επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων.

Οι τοπικές ουκρανικές αρχές είπαν ωστόσο ότι το Κραματόρσκ χτυπήθηκε από επτά πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δύο άλλοι πύραυλοι έπληξαν τη γειτονική πόλη Κοστιαντίνιφκα.

Το Σάββατο, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο Κραματόρσκ άκουσαν τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις πριν από τα μεσάνυχτα.

Δημοσιογράφοι του Reuters πήγαν στις δύο φοιτητικές εστίες που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι στέγαζαν προσωρινά Ουκρανούς στρατιώτες, κοντά στη γραμμή του μετώπου. Καμία δεν φαίνεται να χτυπήθηκε απευθείας από πυραύλους ή να έχει υποστεί σοβαρές ζημίες. Δεν υπήρχαν εμφανείς ενδείξεις ότι στρατιώτες ζούσαν εκεί και δεν υπήρχαν πτώματα ή ίχνη αίματος.

Ορισμένα από τα παράθυρα ήταν σπασμένα στην Εστία Αρ. 47, η οποία βρίσκεται δίπλα σε μια αυλή με έναν μεγάλο κρατήρα στο κέντρο της. Το άλλο κτίριο που ανέφερε η Μόσχα, η Εστία Αρ. 28, είναι ανέπαφη. Ένας κρατήρας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 μέτρων, κοντά σε κάποια γκαράζ. Η Ρωσία υποστήριζε ότι περισσότεροι από 700 Ουκρανοί στρατιώτες στεγάζονταν στη μία εστία και περίπου 600 στην άλλη και ότι συνολικά «περισσότεροι από 600» σκοτώθηκαν.

Ο δήμαρχος του Κραματόρσκ Ολεξάντρ Χοντσαρένκο νωρίτερα επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν θύματα αλλά από την επίθεση υπέστησαν ζημιές δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα και οκτώ πολυκατοικίες και γκαράζ.

Ο Ουκρανός κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επτά πυραυλικές επιθέσεις στο Κραματόρσκ.

Πιστεύεται ότι η Ουκρανία σταμάτησε να στεγάζει στρατιώτες όλους μαζί σε ένα κτίριο μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο σε μια βάση, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.

Το Κραματόρσκ απέχει μερικά χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μπαχμούτ, της κωμόπολης που προσπαθεί να καταλάβει εδώ και πέντε μήνες η Ρωσία, βομβαρδίζοντάς την ανηλεώς.

Στη Σαμάρα κηδεύτηκαν εννέα Ρώσοι στρατιώτες

Συγγενείς των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Πρωτοχρονιά στη Μακίιφκα, κήδεψαν σήμερα τουλάχιστον εννέα από τα θύματα στην περιοχή της Σαμάρα, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, 89 στρατιώτες (σ.σ. πολλοί περισσότεροι, σύμφωνα με το Κίεβο) σκοτώθηκαν σε αυτό το πλήγμα που συγκλόνισε τη Ρωσία. Η επίθεση, σύμφωνα με τους Ρώσους, έγινε με τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Himars, τα οποία έδωσαν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ.

Δύο άνδρες ενταφιάστηκαν στο Τολιάτι, στον Βόλγα, ανέφερε ο δήμαρχος Νικολάι Ρεντς. Η τοπική αυτοκινητοβιομηχανία AvtoVAZ υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει οικονομικά τις οικογένειές τους.

Άλλοι δύο στρατιώτες ενταφιάστηκαν στην πόλη Νοβοκουϊμπισέφσκ, ανέφεραν οι τοπικές αρχές, χαρακτηρίζοντάς τους «πραγματικούς ήρωες». «Είναι μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και εκείνοι έπραξαν σαν αληθινοί πατριώτες», είπε ο δήμαρχος Σεργκέι Μαρκόφ.

Χθες και σήμερα ενταφιάστηκαν άλλοι πέντε άνδρες σε κοινότητες της περιοχής της Σαμάρα, στην κεντρική Ρωσία.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News