Κόσμος Πέμπτη 5/01/2023, 22:40
ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο αμφισβητεί την απόρριψη της εκεχειρίας από το Κίεβο – Θετική «οποιαδήποτε εκεχειρία» λέει ο ΟΗΕ

Το Κρεμλίνο αμφισβητεί την απόρριψη της εκεχειρίας από το Κίεβο – Θετική «οποιαδήποτε εκεχειρία» λέει ο ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε αμφιβολίες απόψε για το αν η απόρριψη της προτεινόμενης 36ωρης εκεχειρίας, από έναν σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, αντικατοπτρίζει την άποψη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι δύσκολο για εμάς να κρίνουμε αν η γνώμη του (Μιχαΐλο) Ποντολιάκ αντικατοπτρίζει την άποψη του προέδρου της Ουκρανίας» ανέφερε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο Ζελένσκι δεν έχει κάνει ακόμη κανένα σχόλιο για την εκεχειρία που διέταξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την ευκαιρία των Χριστουγέννων (με το παλαιό ημερολόγιο).

Νωρίτερα, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ απέρριψε την πρόταση της Μόσχας χαρακτηρίζοντάς την «υποκρισία» και λέγοντας ότι θα ήταν εφικτή μόνο εάν η Ρωσία αποχωρούσε από όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει.

ΟΗΕ: Θετική «οποιαδήποτε εκεχειρία», που όμως «δεν αντικαθιστά τη δίκαιη ειρήνη»

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα καλωσόριζε οποιαδήποτε εκεχειρία στην Ουκρανία με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων των Ορθοδόξων, «γνωρίζοντας ότι η εκεχειρία αυτή δεν θα αντικαθιστούσε μια δίκαιη ειρήνη, σύμφωνη με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπός του.

Η Ουκρανία απέρριψε νωρίτερα την ανακοίνωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία αύριο και το Σάββατο, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι η Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα κατεχόμενα εδάφη.

Ο Γκουτέρες στο μεταξύ διέλυσε τη αποστολή εύρεσης αποδείξεων για την επίθεση στην ουκρανική πόλη Ολενίφκα, τον περασμένο Ιούλιο, όπου σκοτώθηκαν Ουκρανοί κρατούμενοι από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Ο λόγος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ήταν ότι η αποστολή δεν ήταν δυνατόν να αναπτυχθεί στην τοποθεσία αυτήν.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία ζητούσαν να διερευνηθεί η επίθεση αυτή. Ο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη συγκρότηση της αποστολής τον Αύγουστο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News