Κόσμος Δευτέρα 2/01/2023, 12:21
ΚΟΣΜΟΣ

Τα σημάδια που δείχνουν ότι Ζελένσκι και Πούτιν θέλουν το τέλος του αδιεξόδου

Τα σημάδια που δείχνουν ότι Ζελένσκι και Πούτιν θέλουν το τέλος του αδιεξόδου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στο δεύτερο ημερολογιακό έτος του, αλλά και σε ένα αρκετά λεπτό σημείο.

Έξι εβδομάδες μετά την απελευθέρωση της Χερσώνας, δεν έχει καταγραφεί ιδιαίτερη κινητικότητα στις γραμμές του μετώπου.

Όπως γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος Νταν Σαμπάχ στον Guardian, δεν υπάρχει ακόμη κανένα σημάδι για μια νέα αντεπίθεση από τους Ουκρανούς.

Άλλωστε ο καιρός και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν, ενώ το λασπώδες έδαφος δεν ευνοεί τους στρατιωτικούς ελιγμούς.

«Η κατάσταση είναι απλά κολλημένη», δήλωσε στο BBC την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, κάτι που δεν βοηθάει το Κίεβο, το οποίο πρέπει επειγόντως να διατηρήσει τη δυναμική του ενόψει της άνοιξης.

Ωστόσο τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία φαίνεται να επιθυμούν να βγουν από αυτό το αδιέξοδο, βάζοντας νέους στόχους για το νέο έτος, σημειώνει ο συντάκτης.

Με το βλέμμα στη νίκη η Ουκρανία

Η πρωτοχρονιάτικη ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε έμφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, στον μακροπρόθεσμο στόχο της νίκης στον πόλεμο.

Δύο φορές αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της Μελιτόπολης, η κατάληψη της οποίας θα απέκοπτε τη χερσαία γέφυρα με την οποία εφοδιάζεται η Κριμαία. Ο Ζελένσκι είπε ότι «τα εγγόνια μας θα μπορούν στο μέλλον να τρώνε καρπούζια στην πρόσφατη απελευθερωμένη Χερσώνα και κεράσια στη Μελιτόπολη».

Άλλωστε η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δείξει πως στόχος της είναι να είναι τακτική ευέλικτη και να ανιχνεύει τις αδυναμίες της Μόσχας.

Ωστόσο η Ουκρανία επιμένει να πιέζει σε κάποιες περιοχές που είναι στρατηγικά αδιάφορες, όπως αυτές κοντά στην Κρεμίνα και προς το Σβάτοβε στο βόρειο Λουχάνσκ – ενώ στην περιοχή του Ντονμπάς, γύρω από το Μπαχμούτ παραμένει σε στάση άμυνας, απορροφώντας τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Μειώνεται η ισχύς της Ρωσίας

Από την άλλη πλευρά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως επιμένει να την αποκαλεί, ήταν να προστατεύσει «τον λαό μας στα ιστορικά μας εδάφη στις νέες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας», κάνοντας έτσι μια αναφορά στις τέσσερις περιοχές που η Μόσχα προσάρτησε μονομερώς τον Σεπτέμβριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος επιμένει στον στόχο του να καταλάβει ολόκληρες τις περιοχές, γεγονός που εξηγεί γιατί οι επιθέσεις στο Μπαχμούτ συνεχίστηκαν όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση, η αργή έως ελάχιστη πρόοδος στο Μπαχμούτ είναι μία από τις πολλές ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν διαθέτει επιθετική μαχητική ισχύ.

Σε συνέντευξή του στην ουκρανική τηλεόραση, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία από την εκτόξευση 60.000 βλημάτων την ημέρα τον Αύγουστο, έφτασε στις 19.000 με 20.000, κάτι που δείχνει γιατί η Ρωσία ήταν τόσο πρόθυμη να προμηθευτεί όπλα από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Μεγάλο μέρος της στρατιωτικής προσπάθειας της Μόσχας αφορά έναν σκληρό και ανελέητο βομβαρδισμό των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος σε πόλεις – κλειδιά.

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα σημάδια που δείχνουν ότι η Ρωσία χάνει τη δύναμή της: Η Μόσχα εκτόξευσε περίπου 20 πυραύλους κρουζ στην Ουκρανία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο αριθμός είναι αξιοσημείωτος, αλλά δεν συγκρίνεται με τους 80 – 100 πυραύλους που εκτόξευε κάποιες μέρες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, αν και λίγες ημέρες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο, εκτοξεύθηκαν 69 πύραυλοι εναντίον ουκρανικών στόχων σε μία ημέρα.

Την ίδια ώρα η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας φαίνεται να βελτιώνεται, ιδίως κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed. Την Κυριακή, η ουκρανική πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι κατέρριψε και τα 32 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σηκώθηκαν από τα μεσάνυχτα, ενώ στο Κίεβο μόνο ένα αυτοκίνητο υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη και δύσκολα προβλέψιμη, αλλά η επίθεση της Μόσχας στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας δεν έχει αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα των Ουκρανών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε και ο Πούτιν, η Ρωσία προετοιμάζεται για έναν μεγάλο σε διάρκεια πόλεμο. Περίπου οι μισοί από τους 300.000 Ρώσους που επιστρατεύθηκαν πέρυσι δεν έχουν ακόμη βρεθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ενώ και η Ουκρανία προειδοποιεί ότι μια νέα επιστράτευση θα μπορούσε να έρθει μέσα σε λίγες ημέρες.

Επίσης, ακόμη κι αν τα ρωσικά αποθέματα πυρομαχικών μειώνονται, η Ουκρανία ενδεχομένως να δυσκολευτεί να κερδίσει εδάφη σε τυχόν μελλοντικές αντεπιθέσεις, ειδικά αν ο αντίπαλός της αναπτύξει αποτελεσματικά τις δυνάμεις του.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News