Κόσμος Παρασκευή 30/12/2022, 07:23
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Για τη Δύση είναι ένας ήρωας – Στη χώρα του;

Ζελένσκι: Για τη Δύση είναι ένας ήρωας – Στη χώρα του;

Ο 44χρονος πρώην ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμπνέει πολλούς. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολέμου, μέσα από βιντεοσκοπημένα μηνύματά του, ντυμένος στο χακί και έχοντας συχνά μια όψη εξαντλημένη, καλεί το λαό να παραμένει σε επαγρύπνηση.

Πολλοί όμως παραπονιούνται ότι από τα δισεκατομμύρια που στέλνει η Δύση ως οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, σχεδόν τίποτα δεν φτάνει σε αυτούς. Παρόλα αυτά στο εξωτερικό χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο έγινε δεκτός από τον Τύπο σαν σούπερ σταρ. Το περιοδικό Time τον χαρακτήρισε ως το πρόσωπο της χρονιάς, κάτι που οι οπαδοί του θεωρούν μεγάλο θριάμβο. Πολλοί Ουκρανοί δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του ότι θα σταθεί η χώρα και πάλι στα πόδια της μετά τον πόλεμο, ωστόσο  ένα πράγμα είναι σίγουρο. Κανένας άλλος Ουκρανός Πρόεδρος δεν απέκτησε ποτέ τέτοια φήμη διεθνώς και δεν είχε τέτοιο αντίκτυπο στον κόσμο η πολιτική του. Μέχρι την εκλογή του το 2019, ο άνθρωπος που σπούδασε νομικά αλλά δεν εργάστηκε ποτέ ως δικηγόρος ήταν ένας επιτυχημένος κωμικός και παραγωγός.

Υποσχέθηκε ειρήνη και ευημερία και ήρθε πόλεμος και φτώχεια

Ο Ζελένσκι πήρε 73,2 % των ψήφων υποσχόμενος ειρήνη και ευημερία. Ήρθε όμως ο πόλεμος και η φτώχια. Ωστόσο, πολλοί Ουκρανοί θαυμάζουν το θάρρος με το οποίο αντιμετώπισε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Λόγω των σχεδόν καθημερινών υποσχέσεών του να απελευθερώσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας θεωρείται φαβορί για τις προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024.

Γεννήθηκε στη βιομηχανική πόλη Κριβίγ Ρι, η οποία έχει βομβαρδιστεί συχνά, στις 25 Ιανουαρίου 1978, και έχει δυο παιδιά με τη σύζυγό του Ολένα ενώ πολλοί είναι εκείνοι που τον θαυμάζουν για την ανθρωπιά του. Ωστόσο στους δρόμους του Κιέβου, εάν κάποιος ρωτήσει ποιος είναι ο πιο δημοφιλής Ουκρανός πολιτικός, ακούει συχνά και το όνομα του ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Σαλουσνίι. Πολλοί Ουκρανοί του πιστώνουν τις στρατιωτικές ήττες των Ρώσων εισβολέων και τον θεωρούν ως τον πραγματικό ήρωα του πολέμου

Και το Βραβείο Καρλομάγνου

Επίσης ένα θέμα που απασχολεί πολλούς στην Ουκαρανία είναι το πως ο Ζελένσκι χειρίστηκε τις πληροφορίες και τις προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ πριν από τον πόλεμο. Ο Ουκρανός Πρόεδρος πάντα υποβάθμιζε τον κίνδυνο επίθεσης από τον Πούτιν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι χιλιάδες Ουκρανοί δεν κατάφεραν να επιζήσουν λόγω έλλειψης έγκαιρων μέτρων εκκένωσης.

Πριν από τον πόλεμο πολλοί θεωρούσαν ότι δεν θα ήταν σε θέση να διαχειριστεί μια ρωσική εισβολή. Με την έναρξη του πολέμου όμως η αποδοχή στο πρόσωπό του εκτοξεύθηκε και έφτασε σχεδόν το 90% παρόλο που λίγο πριν, σχεδόν τα δύο τρίτα των Ουκρανών απέρριπταν την πολιτική του. Πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν όμως τα σκάνδαλα γύρω από τη σύσταση εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους και αναθέσεις έργων σε καλούς φίλους.

Και όχι μόνο αυτό, η επιτροπή απονομής του Βραβείου Καρλομάγνου επέλεξε να τον βραβεύσει με το σκεπτικό ότι είναι ένα ήρωας για το λαό του. Εκτός αυτού η χώρα του απέκτησε σε χρόνο ρεκόρ το πολυπόθητο καθεστώς της υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ.  «Ο Ζελένσκι δείχνει θάρρος, ηγετική ικανότητα και αποδεικνύει ένα νέο, ξεκάθαρο πολιτικό στυλ», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στο αιτιολογικό της βράβευσης.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News