Κόσμος Πέμπτη 29/12/2022, 17:49
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου

Ισραήλ: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της χώρας, εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής πριν από την επίσημη ορκωμοσία της. Η κυβέρνηση Νετανιάχου έλαβε 63 από τις 120 ψήφους στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, την Κνεσέτ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του.

Ο 73χρονος πολιτικός, ο οποίος αντιμετωπίζει και αρνείται κατηγορίες για διαφθορά, έχει δεσμευτεί επανειλημμένως για προάσπιση της ειρήνης στην περιοχή, ενώ αυτή την εβδομάδα παρουσίασε τα βασικά σημεία του προγράμματος της νέας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Ο εβραϊκός λαός έχει αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα σε όλα τα μέρη της Γης του Ισραήλ. Η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει και θα προωθήσει τον εποικισμό (…) σε Γαλιλαία, Νεγκέβ, Γκολάν, Ιουδαία και Σαμάρεια» ανέφερε χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, μετά την επίτευξη συμφωνίας με κόμματα υπερορθόξων εβραίων και της ακροδεξιάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο όρος «Ιουδαία και Σαμάρεια» χρησιμοποιείται σε ισραηλινά έγγραφα για να περιγράψει τη Δυτική Όχθη.

Το Λικούντ ανέφερε επίσης τις απαιτήσεις των ακροδεξιών εταίρων του να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια στις δυνάμεις ασφαλείας για τη χρήση βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας και θα τις στηρίξει στον αγώνα τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογράμμιζε επίσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η επιστροφή Νετανιάχου και η ενεργειακή γεωπολιτική

Ισραήλ: «Είμαστε κοντά σε μεγάλη νίκη», λέει ο Νετανιάχου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News