Κόσμος Τετάρτη 28/12/2022, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ιδιοκτήτης της Ferrexpo κρατείται στη Γαλλία κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας

Ο ιδιοκτήτης της Ferrexpo κρατείται στη Γαλλία κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας

Ο δισεκατομμυριούχος Kostyantyn Zhevago, ο κύριος μέτοχος της εισηγμένης στο Λονδίνο εταιρείας παραγωγής σφαιριδίων σιδήρου Ferrexpo, συνελήφθη και κρατείται στη Γαλλία κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος της τοπικής εισαγγελίας.

Ο Zhevago συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης στο χιονοδρομικό κέντρο Courchevel στις γαλλικές Άλπεις, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ζήτησε την έκδοση του επιχειρηματία. Ο 48χρονος θα παρουσιαστεί ενώπιον του εφετείου του Chambery στη νοτιοανατολική Γαλλία στις 5 Ιανουαρίου, δήλωσε ο ίδιος.

Το κρατικό γραφείο ερευνών DBR της Ουκρανίας, το οποίο ήταν το πρώτο που είπε δημόσια ότι ο Zhevago είχε συλληφθεί, δήλωσε ότι ο δισεκατομμυριούχος καταζητείτο ως ύποπτος για υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος που συνδέεται με την εξαφάνιση 113 εκατομμυρίων δολαρίων από την Finance & Credit Bank, που ανήκε στον Zhevago και η οποία κηρύχθηκε αφερέγγυος από την κεντρική τράπεζα το 2015. 

Αυτό προκάλεσε «ζημία στο κράτος και στα συμφέροντα των καταθετών της τράπεζας», ανέφερε το γραφείο. Σε βάρος δύο στελεχών της Finance & Credit έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες. 

Ο Zhevagoέχει αρνηθεί κάθε αδίκημα. Το γραφείο Τύπου του δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει αμέσως. Ο Zhevago κατέχει το 50,3% της εισηγμένης στο Λονδίνο Ferrexpo, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. 

Η Ferrexpo, οι μετοχές της οποίας υποχώρησαν περίπου 5% στην είδηση της σύλληψης του κύριου μετόχου της, δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού που εστάλη από το Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η εταιρεία είχε κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,20 δισεκατομμύρια δολάρια) την Τετάρτη. Η περιουσία του Zhevago αξίζει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Zhevago ή τους νομικούς του εκπροσώπους για άμεσο σχόλιο.

«Γνωρίζετε ότι (ο Zhevago) είναι κατηγορούμενος για διάφορα ποινικά αδικήματα στο DBR. Τα έγγραφα έκδοσης ετοιμάζονται», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση η σύμβουλος επικοινωνίας του DBR, Tetyana Sapyan.

Το 2021 το DBR της Ουκρανίας ανέφερε ότι ο Zhevago είχε τεθεί σε διεθνή κατάλογο καταζητούμενων σε σχέση με την έρευνα για την Finance & Credit Bank.

Η μεταλλευτική εταιρεία Ferrexpo, η κύρια δραστηριότητα της οποίας βρίσκεται στην Ουκρανία, έχει πληγεί σκληρά φέτος από τις διαταραχές στην παραγωγή και τις αποστολές της που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση στη χώρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News