Κόσμος Σάββατο 31/12/2022, 20:22
ΚΟΣΜΟΣ

Είναι το μέλλον των πόλεων… υπόγειο; – Η Σιγκαπούρη ανοίγει τον δρόμο

Είναι το μέλλον των πόλεων… υπόγειο; – Η Σιγκαπούρη ανοίγει τον δρόμο

Μήπως τα έργα του μέλλοντος δεν είναι στο έδαφος, αλλά κάτω από τη γη. Νέα μεγαλεπήβολα έργα σε διάφορα μέρη του κόσμου αποδεικνύουν πως η αξιοποίηση του υπεδάφους είναι ένα από τα νέα πολλά υποσχόμενα trend.

Στη Σιγκαπούρη, μια σειρά από εκτεταμένες σήραγγες διανοίγονται στο έδαφος σε βάθος περίπου 60 μέτρων με στόχο την δημιουργία συστήματος αποχέτευσης, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Το σχέδιο έχει στόχο την διατήρηση δύο πολύτιμων πόρων, του χώρου και του νερού.

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της αύξησης του πληθυσμού και της αύξησης της βιομηχανίας», δήλωσε ο Woo Lai Lynn, επικεφαλής μηχανικός του έργου, το οποίο διαχειρίζεται η PUB, η εθνική υπηρεσία ύδρευσης.

Απελεύθερωση 1.500 στρεμμάτων από την επιφάνεια

«Με αυτή την πρόσθετη ζήτηση, δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στην επέκταση των υφιστάμενων υποδομών αποχέτευσης. Έπρεπε να βρούμε μια λύση που να είναι πιο βιώσιμη και να μας παρέχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην παροχή νερού».

Η πρώτη φάση του παραπάνω σχεδίου ολοκληρώθηκε το 2008 και κόστισε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατασκευάστηκαν σήραγγες αποχέτευσης 48 χιλιομέτρων καθώς και μία νέα κεντρική μονάδα ανάκτησης νερού.

Η δεύτερη φάση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, δήλωσε ο Woo.

Οι μηχανικοί στη Σιγκαπούρη χρησιμοποιούν τεράστια μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων, ενώ τα συνεργεία κατεβαίνουν στο υπέδαφος για να τρυπήσουν τις σήραγγες και να εγκαταστήσουν ένα δίκτυο σωλήνων.

«Οι αβεβαιότητες με συναρπάζουν περισσότερο με αυτό το έργο», δήλωσε ο Woo προσθέτοντας πως δεν κανείς δεν ξέρει τι θα συναντήσει κάτω από το έδαφος.

Το πλήρες έργο DTSS θα απελευθερώσει περίπου 1.500 στρέμματα γης, σύμφωνα με την PUB.

Ένας πολύτιμος πόρος

Γνωρίζοντας πως ο διαθέσιμος χώρος στην επιφάνεια είναι περιορισμένος, η Σιγκαπούρη έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το υπέδαφος την τελευταία δεκαετία.

Παραδείγματος χάριν η JTC, μια κυβερνητική υπηρεσία αρμόδια για τη βιομηχανική ανάπτυξη, αποθηκεύει υγρούς υδρογονάνθρακες σε πέντε τεράστια υπόγεια σπήλαια. Ο συγκεκριμένος χώρος με την ονομασία Jurong Rock Caverns, ισοδυναμεί χωροταξικά με 600 πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με την JTC. Κι όλα αυτά γίνονται προκειμένου να απελευθερωθεί πολύτιμη γη πάνω από το έδαφος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης: 

Πώς είναι να ζεις στο Νησί των Χριστουγέννων

Σαν από ταινία: Οι πιο διάσημες πόλεις-φαντάσματα στον κόσμο

Διαμέρισμα στη θάλασσα για 280.000 ευρώ – Βλέπεις τον κόσμο από τον καναπέ σου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News