Κόσμος Παρασκευή 1/01/2021, 08:40
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία κάνει το βήμα προς το άγνωστο

Η Βρετανία κάνει το βήμα προς το άγνωστο

Το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκληρώθηκε ύστερα από τέσσερα και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν είναι πλέον στην ενιαία εσωτερική αγορά, ούτε στην τελωνειακή ένωση, αλλά θα πρέπει να χαράξει το δικό της μονοπάτι. «Έχουμε την ελευθερία στα χέρια μας και εξαρτάται από εμάς το εάν θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. 

Τι σημαίνει ελευθερία για τη Βρετανία; Η δυνατότητα να κλείσει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες- ως αρκετά όμως μικρότερη δύναμη από ό,τι ήταν η Ε.Ε., αλλά και να αναμορφώσει την οικονομία της στο εσωτερικό. Το τι θα σημάνει αυτή η αναμόρφωση ύστερα από πέντε δεκαετίες συμμετοχής στην Ε.Ε. δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί. 

Ο Τζόνσον παρουσιάζει ένα φιλόξοδο, ελκυστικό όραμα, στο οποίο η Βρετανία θα είναι «υπερδύναμη των επιστημών», πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα δημιουργήσει με τον τρόπο αυτό εκατομμύρια θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης για το μέλλον. Δεν έχει ακόμη περιγράψει το πώς ακριβώς θα το πετύχει αυτό. 

Άγνωστο επίσης παραμένει το εάν το Λονδίνο ή οι Βρυξέλλες θα θελήσουν να γράψουν τους όρους της εμπορικής τους συμφωνίας, όπως επιτρέπει η συνθήκη που υπέγραψαν ή το πώς ακριβώς θα επιλέξει να εκμεταλλευθεί την ανεξαρτησία της η Βρετανία από τη στιγμή που υπάρχει η απειλή των δασμών από τους 27, σε περίπτωση άνισης μεταχείρισης των επιχειρήσεών τους. Ακόμη ένα βασικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι εάν η κυβέρνηση Τζόνσον θα επιδιώξει να εξασφαλίσει μία συμφωνία για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που έμεινε εκτός εμπορικής συμφωνίας, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την βρετανική οικονομία. 

Προς το παρόν ο Βρετανός πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει πιο πρακτικά ζητήματα, όπως τις εκτιμήσεις για ουρές πολλές χιλιομέτρων, καθώς τα φορτηγά γεμάτα από τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, θα προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Η συμφωνία απέτρεψε τους δασμούς, όχι όμως και την έξτρα γραφειοκρατία. 

Με την ψήφο τους το καλοκαίρι του 2016 να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. οι Βρετανοί κατέστησαν σαφές ότι θέλουν να χαράξουν μία νέα πορεία. Τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα, που τότε τους είχε παρουσιάσει η εκστρατεία του Brexit. Έκτοτε βίωσαν μία διαρκή αναταραχή στην πολιτική σκηνή, με δύο πρωθυπουργούς να αναγκάζονται σε «έξοδο», τη Βουλή να βιώνει ταραχώδεις συνεδριάσεις και τις σχέσεις με τους γείτονες Ευρωπαίους να πληγώνονται. Τώρα, όπως σχολιάζει και το Bloomberg, ετοιμάζονται για το βήμα προς το άγνωστο. Και αυτό θα επηρεάσει αναμφίβολα και την πορεία της Ε.Ε. των 27. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS