Κόσμος Τετάρτη 21/12/2022, 08:29
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επισκέπτεται την Ουάσιγκτον

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επισκέπτεται την Ουάσιγκτον

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανέφερε ο ίδιος στο Twitter, βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα, δύο πηγές του Κογκρέσου και ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα επιβεβαίωσαν στο Associated Press τους σχεδιασμούς της επίσκεψης, που αναμένεται να διαρκέσει λίγες ώρες. Μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της εξαιρετικά ευαίσθητης φύσης του ταξιδιού. Είπαν ότι η επίσκεψη του Ζελένσκι, αν και αναμενόταν, θα μπορούσε να ματαιωθεί την τελευταία στιγμή λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον θα περιλαμβάνει ομιλία στο Κογκρέσο και συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η επίσκεψη έρχεται, καθώς οι νομοθέτες πρόκειται να ψηφίσουν ένα πακέτο στο τέλος του έτους που περιλαμβάνει περίπου 45 δισ. δολάρια ως έκτακτη βοήθεια στην Ουκρανία και καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν πυραύλους εδάφους-αέρος Patriot στη χώρα.

Οπως πάντως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα χρησιμοποιήσει τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του ώστε να τον πιέσει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, μετά και τις πληροφορίες που θέλουν Δυτικούς συμμάχους να τον προτρέπουν σε κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, η επίσκεψη σηματοδοτεί τη διαρκή υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο.

Αμερικανός αξιωματούχος, μάλιστα, δήλωσε ότι οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν κάθε πτυχή της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο πεδίο της μάχης και του ερωτήματος για το πού πηγαίνει ο πόλεμος. «Το μήνυμα του Μπάιντεν δεν αφορά την πίεση προς τον Ζελένσκι με οποιονδήποτε τρόπο. Θα είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης, συντονισμού και ευθυγράμμισης» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Η επίσκεψη έρχεται μία ημέρα αφότου ο Ζελένσκι έκανε ένα τολμηρό και επικίνδυνο ταξίδι στο πιο φλέγον σημείο στη γραμμή του μετώπου μήκους 1.300 χιλιομέτρων, στην πόλη Μπαχμούτ στην αμφισβητούμενη επαρχία Ντόνετσκ της Ουκρανίας, όπου επαίνεσε τα ουκρανικά στρατεύματα για «το θάρρος, την αντοχή και τη δύναμή τους».

Ο Ουκρανός ηγέτης βρέθηκε κοντά στο στράτευμα στο Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ και την Ντρουζκίβκα, σε ένα απροειδοποίητο ταξίδι, το οποίο, εξ όσων φάνηκε, θέλησε να καταδείξει την αποτυχία της Μόσχας να καταλάβει την πόλη και να αποθαρρύνει τους Ρώσους που προσπαθούσαν να την περικυκλώσουν. 

 Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου από την επίσκεψη Μπαχμούτ, ο Ζελένσκι έλαβε μια ουκρανική σημαία, την οποία ανέφερε ότι θα παραδώσει στους ηγέτες των ΗΠΑ.

Σήμερα, Τετάρτη, οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν ότι θα στείλουν στρατιωτική βοήθεια 1,8 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, ένα μεγάλο πακέτο που θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά συστοιχία πυραύλων Patriot και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας για μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η επίσκεψη έρχεται σε μια σημαντική στιγμή, καθώς ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες αντιστάσεις από τη Βουλή που ελέγχεται πλέον από τους Ρεπουμπλικανούς. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών βουλευτών Κέβιν Μακ Κάρθι μάλιστα είπε ότι οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα δώσουν «λευκή επιταγή» για την Ουκρανία.

Η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, η οποία επισκέφτηκε τον Ζελένσκι στο Κίεβο το προηγούμενο διάστημα, ενθάρρυνε τους νομοθέτες να είναι σε ετοιμότητα για τη συνεδρίαση της Τετάρτης. «Ολοκληρώνουμε μια πολύ ειδική σύνοδο του 117ου Κογκρέσου με νομοθέτηση που σηματοδοτεί πρόοδο για τον αμερικανικό λαό και υποστήριξη για τη Δημοκρατία μας» έγραψε την Τρίτη η Πελόζι σε επιστολή προς τους συναδέλφους της. «Παρακαλούμε να είστε παρόντες για μια συνεδρίαση με τη Δημοκρατία στο επίκεντρο το βράδυ της Τετάρτης».

Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται σήμερα να μιλήσει σε τηλεδιάσκεψη ενώπιον 15.000 αξιωματικών του Στρατού, ενώ οι διαρροές κάνουν λόγο για «σημαντική ανακοίνωση» εκ μέρους του Ρώσου προέδρου. Η σημερινή «σημαντική ανακοίνωση» έρχεται μία ημέρα μετά τον χαρακτηρισμό της κατάστασης στις περιοχές της Ουκρανίας ως «εξαιρετικά δύσκολης», σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τα στελέχη ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, 300 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News