Κόσμος Πέμπτη 31/12/2020, 20:58
ΕΜΒΟΛΙΑ

ΗΠΑ: Μόνο 2,8 εκατ.Αμερικανοί εμβολιάστηκαν το Δεκέμβριο

ΗΠΑ: Μόνο 2,8 εκατ.Αμερικανοί εμβολιάστηκαν το Δεκέμβριο

Μόνο 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει μέχρι στιγμής το εμβόλιο κατά του Covid-19, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να απέχουν πολύ από το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων αυτόν τον μήνα.

Τα εμβόλια φθάνουν στους τροφίμους των οίκων ευγηρίας με πολύ πιο αργό ρυθμό ακόμα κι αν διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον ιό. Περίπου 170.000 άνθρωποι, σε κέντρα μακροχρόνιας φροντίδας, έλαβαν μια δόση μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, αν και 2,2 εκατομμύρια δόσεις είχαν διανεμηθεί για τους τρόφιμους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Μέχρι στιγμής, περίπου 14 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna έχουν διανεμηθεί στις πολιτείες, είπαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι χθες, ήταν δηλαδή λιγότερες από τον στόχο διανομής 20 εκατομμυρίων δόσεων αυτόν τον μήνα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, αξιωματούχοι επέμεναν ότι θα είχαν 40 εκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες αυτό τον μήνα, αρκετές για να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια Αμερικανοί με δύο δόσεις.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος Ά. Φάουτσι είπε, από την πλευρά του, ότι «εξετάζεται» εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να διανείμουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων από τα αποθέματα για να εμβολιαστεί ένα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διένειμε τα εμβόλια στις πολιτείες. Τώρα, επαφίεται στις πολιτείες να τα χορηγήσουν. Ξεκινήστε!», έγραψε χθες σε tweet ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εμβολιασμοί των 21 εκατομμυρίων εργαζόμενων στο σύστημα υγείας της χώρας ξεκίνησαν στις 14 Δεκεμβρίου. Οι εμβολιασμοί των 3 εκατομμυρίων τροφίμων των οίκων ευγηρίας, που βρίσκονται επίσης στην ομάδα πρώτης προτεραιότητας, ακολούθησαν λίγο μετά.

Περίπου 51 εκατομμύρια εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, όπως πυροσβέστες, αστυνομικοί και εκπαιδευτικοί, όπως επίσης οι πολίτες άνω των 75 θα πρέπει να είναι οι επόμενοι, που θα κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με τις συστάσεις του συμβουλευτικού πάνελ των CDC.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News