Κόσμος Πέμπτη 15/12/2022, 22:30
ΚΟΣΜΟΣ

E.E.: Ζητά από την Κομισιόν προτάσεις για τη θωράκιση της βιομηχανίας

E.E.: Ζητά από την Κομισιόν προτάσεις για τη θωράκιση της βιομηχανίας

Οι ηγέτες της Ε.Ε. κάλεσαν την Κομισιόν να παρουσιάσει τις προτάσεις της έως τα τέλη Ιανουαρίου προκειμένου να προστατεύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία που απειλείται τόσο από τις υψηλές τιμές ενέργειας όσο και από τη νέα αμερικανική νομοθεσία που προβλέπει τεράστιες επιδοτήσεις στην πράσινη ενέργεια στις ΗΠΑ. 

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία φιλόδοξη βιομηχανική πολιτική για να κάνει την οικονομία της πράσινη και ψηφιακή και να περιορίσει την εξάρτησή τους από άλλους, ειδικά σε ευαίσθητους τομείς, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα ανταγωνιστικό πεδίο δράσης. 

Για το λόγο αυτό, κάλεσαν την Κομισιόν να προσπαθήσει να «κινητοποιήσει όλα τα εθνικά αλλά και κοινοτικά εργαλεία» για τη βελτίωση των συνθηκών για επενδύσεις επιταχύνοντας τις αναγκαίες διοικητικές διαδικασίες. 

Τόνισαν επίσης, ότι πέρα από αυτά τα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα μέτρα, η Κομισιόν θα πρέπει να παρουσιάσει στις αρχές του 2023 μία ευρωπαϊκή στρατηγική για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε στους ηγέτες της Ε.Ε. την χαλάρωση του κοινοτικού πλαισίου κανονισμών για την κρατική βοήθεια σε τομείς ανανεώσιμης ενέργειας και καθαρής τεχνολογίας και τους κάλεσε αυτές οι αλλαγές να εφαρμοστούν άμεσα στις αρχές του 2023. 

Ήδη, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις χώρες μέλη ως προς το θέμα αυτό. Η ίδια προειδοποίησε ότι η αμερικανική νομοθεσία για τη Μείωση του Πληθωρισμού, απειλεί να αποσταθεροποιήσει το πεδίο δράσης, μία ανησυχία που μοιράζονται πολλοί ηγέτες στην Ε.Ε..  

Το σχέδιο της φον ντερ Λάιεν αναφέρεται επίσης και στην ανάγκη αύξησης της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων με την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης αδειών. Μακροπρόθεσμα, έχει προτείνει κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω ενός Ευρωπαϊκού Κρατικού Ταμείου επενδύσεων έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ε.Ε. είναι παγκόσμιος ηγέτης στην καθαρή τεχνολογία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία ΕΕ – ASEAN για εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών

   
 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News