Κόσμος Τετάρτη 14/12/2022, 18:01
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ποινή φυλάκισης και απαγόρευση πολιτικών δραστηριοτήτων για Ιμάμογλου

Τουρκία: Ποινή φυλάκισης και απαγόρευση πολιτικών δραστηριοτήτων για Ιμάμογλου

Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών, καταδίκασε τουρκικό δικαστήριο τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, δημοφιλή αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν, για «εξύβριση» δημοσίων αξιωματούχων.

Σε περίπτωση που η απόφαση οριστικοποιηθεί, τότε θα είναι αντιμέτωπος με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και δεν θα μπορεί να είναι δήμαρχος, ούτε και να διεκδικήσει την εκλογή του. Ο συνήγορός του, Κεμάλ Πολάτ, είπε ότι θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή.

Η καταδίκη του αφορά ομιλία του το 2019, κατά την οποία ανέφερε ότι αυτοί που ακύρωσαν τις τοπικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης εκείνη την περίοδο ήταν «ανόητοι».

Στη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής συνεδρίασης τον Νοέμβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον κ. Ιμάμογλου ποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια για ένα σχόλιό του που θεωρήθηκε «εξύβριση» των μελών του τουρκικού Εκλογικού Συμβουλίου.

Ο κ. Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) βρέθηκε στο στόχαστρο αφού προκάλεσε τον Μάρτιο 2019 την πιο ταπεινωτική ήττα στο κόμμα του Ερντογάν, κερδίζοντας τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε επί 25 χρόνια το κυβερνών κόμμα AKP.

Η εκλογή του αρχικά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε ωστόσο να υποχωρήσει τρεις μήνες αργότερα μπροστά στην κινητοποίηση του εκλογικού σώματος που προσέφερε στον αντιπολιτευόμενο μια ακόμη ευρύτερη νίκη.

Μερικούς μήνες αργότερα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου χαρακτήρισε «ηλίθιους» αυτούς που είχαν ακυρώσει την πρώτη εκλογή του και εξαιτίας αυτού του χαρακτηρισμού διώκεται από την τουρκική δικαιοσύνη.

«Το μόνο που έκανα ήταν να απαντήσω, επιστρέφοντας τους δικούς του όρους, στον υπουργό Εσωτερικών που με είχε χαρακτηρίσει ηλίθιο», υποστήριξε ο δήμαρχος.

Δρακόντεια μέτρα στην Κωνσταντινούπολη

Από νωρίς σήμερα το πρωί και όπως είχε συμβεί και κατά τις προηγούμενες ακροαματικές συνεδριάσεις, η περιοχή γύρω από το δικαστήριο, το οποίο βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, έχει κλείσει τελείως για την κυκλοφορία και η αστυνομία έχει αποκλείσει τους δρόμους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέλος του CHP, του κύριου κόμματος που αντιπολιτεύεται τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο 52χρονος δήμαρχος εκτιμά πως η δίκη του είναι «πολιτική».

Στο βάθος οι εκλογές

Ο κ. Ιμάμογλου κινδυνεύει να παραμεριστεί από την πολιτική ζωή μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, η συμμαχία της αντιπολίτευσης, που αποτελείται από έξι κόμματα, μεταξύ των οποίων το CHP, δεν έχει καταφέρει ακόμη να ορίσει ένα κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν σε έξι μήνες.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι μεταξύ των λίγων ηγετών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να κερδίζει τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρή οικονομική κρίση και πληθωρισμό που επισήμως τρέχει με ρυθμό γύρω στο 85%.

Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα προτιμούσε να είναι υποψήφιος ο ίδιος, σύμφωνα με πολυάριθμους παρατηρητές.

Ενώ δηλώνει την υποστήριξή του προς τον αρχηγό του κόμματός του, ο Ιμάμογλου δεν έχει κλείσει την πόρτα σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του και διαβεβαιώνει ότι «οι ώμοι (του) είναι ικανοί να σηκώσουν κάθε είδους ευθύνες».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News