Κόσμος Πέμπτη 31/12/2020, 22:00
ΚΟΣΜΟΣ

Θα δώσει χάρη στον Τζούλιαν Ασάνζ ο Τραμπ;

Θα δώσει χάρη στον Τζούλιαν Ασάνζ ο Τραμπ;

Βρετανικό δικαστήριο θα αποφασίσει την ερχόμενη Δευτέρα εάν ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, θα πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη. Η απόφαση έρχεται την ώρα που έχουν φουντώσει οι φήμες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν παραδόσει τα ηνία στον Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να δώσει χάρη στον 49χρονο.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι πιθανότητες να εξασφαλίσει χάρη από τον Αμερικανό πρόεδρο (που έδωσε χάρη σε πλήθος πολιτικών συμμάχων του το τελευταίο διάστημα) ο Ασάνζ είναι καλύτερες από το να πειστεί ένας δικαστής από το επίχειρημα ότι τα δικαιώματά του δεν θα γίνουν σεβαστά στις ΗΠΑ. Είναι πολύ σπάνιο άλλωστε βρετανικό δικαστήριο να αρνηθεί έκδοση κατηγορουμένου στις ΗΠΑ. 

Ο Ασάνζ που για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας ήταν είτε σε «αυτο-εξορία» είτε υπό κράτηση στο Λονδίνο, είχε επιχειρήσει αρχικά να βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ το 2012 αντί να αντιμετωπίσει τις ανακριτικές αρχές για κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης στη Σουηδία- που αργότερα αποσύρθηκαν. Πέρυσι αντιμετώπισε κατηγορίες στις ΗΠΑ για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks.  Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να τύχει δίκαιης δίκης στις ΗΠΑ. Γιατί ελπίζουν στον Τραμπ; Γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος είχε το 2016 αποδώσει εύσημα στον Ασάνζ για την δημοσιοποίηση emails της Χίλαρι Κλίντον από τα WikiLeaks, η οποία και στοίχισε στην υποψήφια των Δημοκρατικών. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News