Κόσμος Τετάρτη 14/12/2022, 11:04
ΚΟΣΜΟΣ

IRC: Η κλιματική αλλαγή θα επιτείνει τις ανθρωπιστικές κρίσεις

IRC: Η κλιματική αλλαγή θα επιτείνει τις ανθρωπιστικές κρίσεις

Η κλιματική αλλαγή θα επιτείνει τις ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο το 2023 και θα προστεθεί στα προβλήματα που προκαλούν οι ένοπλες συγκρούσεις και οι οικονομικές αναταράξεις, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rescue Committee (IRC).

Η IRC υπογράμμισε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια εκτοξεύθηκε την τελευταία δεκαετία, πλησιάζοντας τα 339,2 εκατομμύρια, έναντι 81 εκατομμυρίων το 2014.

Η κλιματική αλλαγή είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων που επιτείνουν τις ανθρωπιστικές έκτακτες ανάγκες, επεσήμανε η IRC, παρά το γεγονός ότι οι 20 χώρες που βρίσκονται στον κατάλογό της ΜΚΟ με τα κράτη που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως η Αϊτή και το Αφγανιστάν, ευθύνονται μόλις για το 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Το 2022 έδειξε ότι ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην επιδείνωση των παγκόσμιων ανθρωπιστικών κρίσεων είναι αναμφισβήτητος», επεσήμανε η έκθεση της ΜΚΟ με τίτλο «Emergency Watchlist 2023».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις μακρές περιόδους βροχής, που «προκάλεσαν καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια στη Σομαλία και την Αιθιοπία» και σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους στο Πακιστάν.

Η IRC επίσης σημείωσε την ανάγκη να γίνουν «επενδύσεις για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και για τον μετριασμό» των επιπτώσεών της.

Στο μεταξύ η επισιτιστική ανασφάλεια έχει ήδη διευρυνθεί λόγω συγκρούσεων, αλλά και της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος και η πανδημία. Επιπλέον παρατηρείται έλλειψη 27 δισ. δολαρίων, τα οποία είναι αναγκαία για τη χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών αναγκών.

«Οι δωρητές αδυνατούν να ανταποκριθούν» στις ανάγκες, υπογράμμισε η έκθεση. «Το αποτέλεσμα είναι ότι κοινότητες που επηρεάζονται από την κρίση δεν καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες τις οποίες έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν, να ανακάμψουν και να ανοικοδομήσουν».

Η έκθεση τόνισε τέλος ότι το 2022 αυξήθηκε σε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, έναντι 60 εκατομμυρίων το 2014.

Διαβάστε επίσης:

«Δολοφονικοί καύσωνες» στην Ευρώπη – Πάνω από 20.000 οι νεκροί το καλοκαίρι του 2022

ΕΕ: Δέσμευση για πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και πιο ανθεκτικό τουρισμό έως το 2030 από τα κράτη μέλη

Έρευνα-Ανάλυση: Πρώτη σε εκπομπές αερίων η ενέργεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News