Κόσμος Παρασκευή 9/12/2022, 09:46
ΚΟΣΜΟΣ

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω: Σε αυτή τη χώρα όλοι γίνονται νεότεροι

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω: Σε αυτή τη χώρα όλοι γίνονται νεότεροι

Έναν ή δύο χρόνια νεότεροι θα γίνουν όλοι στη Νότια Κορέα, καθώς η χώρα πέρασε νόμο που καταργεί την παραδοσιακή μέθοδο μέτρησης της ηλικίας και υιοθετεί το διεθνές πρότυπο.

Στην Κορέα, κάποιος θεωρείται ενός έτους τη στιγμή που γεννιέται και κάθε 1η Ιανουαρίου, προστίθεται ένας χρόνος στην ηλικία του. Οι περισσότεροι Κορεάτες υπολογίζουν την ηλικία τους με αυτή τη μέθοδο στην καθημερινή ζωή.

Δεν είναι σαφές πώς προέκυψε αυτό το σύστημα. Μια θεωρία είναι ότι ίσως λαμβάνει υπόψη τον χρόνο που περνά κανείς στη μήτρα (οι 9 μήνες στρογγυλοποιούνται σε 12). Άλλοι το συνδέουν με ένα αρχαίο ασιατικό αριθμητικό σύστημα που δεν είχε την έννοια του μηδενός.

Υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό σύστημα μέτρησης, το οποίο χρησιμοποιείται για σκοπούς στρατολόγησης ή για τον υπολογισμό της νόμιμης ηλικίας για κατανάλωση αλκοόλ και καπνού. Σε αυτό, η ηλικία ενός ατόμου υπολογίζεται από το μηδέν κατά τη γέννησή του και σε αυτήν προστίθεται ένα έτος κάθε 1η Ιανουαρίου.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ωστόσο, η Νότια Κορέα χρησιμοποιεί στα ιατρικά και νομικά έγγραφα τον διεθνή κανόνα του υπολογισμού της ηλικίας: Ξεκινά από το μηδέν κατά τη γέννηση και προσθέτει ένα χρόνο σε κάθε γενέθλια.

Όλα τα διαφορετικά συστήματα υπολογισμού της ηλικίας θα εξαφανιστούν από τον Ιούνιο του 2023, τουλάχιστον στα επίσημα έγγραφα. Πλέον, θα ισχύουν οι νέοι νόμοι που θα προβλέπουν τη χρήση μόνο της διεθνούς μεθόδου μέτρησης ηλικίας.

Η Jeong Da-eun, μια 29χρονη υπάλληλος γραφείου, δηλώνει στον Guardian χαρούμενη για την αλλαγή, καθώς όπως λέει, χρειαζόταν να το ξανασκεφτεί κάθε φορά που τη ρωτούσαν την ηλικία της στο εξωτερικό. «Θυμάμαι τους ξένους να με κοιτάζουν με απορία γιατί μου πήρε τόση ώρα να απαντήσω για το πόσο χρονών είμαι», λέει. «Ποιος δεν θα ήθελε να γίνει ένα ή δύο χρόνια νεότερος;».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

H ζωή μετά τα 90: Πέντε καθημερινές πρακτικές για μακροζωία

Έρευνα: Οι πιο αισιόδοξες γυναίκες ζούν πάνω από 90 έτη – Γιατί συμβαίνει αυτό

Το κλειδί της μακροζωίας είναι ο πλούτος εκτός εάν έχετε αυτή την κακή συνήθεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News