Κόσμος Τετάρτη 30/12/2020, 21:36
BREXIT

Προειδοποιήσεις για χάος στα σύνορα

Προειδοποιήσεις για χάος στα σύνορα

Γραφειοκρατία, νέα «έξυπνα σύνορα» όπουν δεν θα μπορεί να μιλήσει ο ένας στον άλλον και ανεπαρκώς προετοιμασμένοι έμποροι απειλούν με χάος τις διασυνοριακές συναλλαγές, προειδοποίησαν Γάλλοι οδηγοί φορτηγών μία ημέρα προτού η Βρετανία και η Ε.Ε. θέσουν σε εφαρμογή τη νέα συμφωνία τους. 

Η Βρετανία θα ολοκληρώσει την αποχώρησή της από την ενιαία αγορά της Ε.Ε. στις 23.00 ώρα (GMT) αύριο Πέμπτη. Παρότι η εμπορική συμφωνία σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί και ποσοστώσεις στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Βρετανίας και των βασικών εμπορικών εταίρων της, θα προκύψουν νέες τελωνειακές διατυπώσεις και γραφειοκρατία. 

Η διακοπή και τα προβλήματα είναι αναπόφευκτα, αναφέρει ο Σεμπάστιεν Ριβέρα, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Μεταφορών στη Β.Γαλλία, όπου βρίσκεται το λιμάνι του Καλέ και ο σταθμός της Eurotunnel απο τον οποίο διακινούνται εκατομμύρια φορτηγά κάθε χρόνο. «Εάν ακούσει κάποιος τις αρχές της Βρετανίας και της Γαλλίας, είναι όλα έτοιμα, όμως εμείς έχουμε πολλές αμφιβολίες. Eίναι μεγάλος πονοκέφαλος. Ορισμένες εταιρείες είναι έτοιμες άλλες όχι. Πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή», υπογραμμίζει ο Ριβέρα σε δηλώσεις του στο Reuters. Ο ίδιος εξηγεί ότι είναι αναπόφευκτο να μην είναι όλες οι επιχειρήσεις έτοιμες να ανταποκριθούν στη νέα γραφειοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των διατυπώσεων για τα τελωνεία και για την ασφάλεια, καθώς και τα αναγκαία συστήματα τεχνολογίας πληροφορικής.  

Επίσης, ένα πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα νέα «έξυπνα σύνορα» μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας δεν βρίσκονται σε συγχρονισμό. Σύμφωνα με το σύστημα των «έξυπνων συνόρων, οι οδηγοί οι οποίοι έρχονται στη Γαλλία, έχοντας υποβάλει εκ των προτέρων online αίτημα στις γαλλικές αρχές, θα έχουν ένα barcode σκαναρισμένο έτσι ώστε οι πινακίδες των φορτηγών τους θα διαβάζονται αυτομάτως από τις κάμερες προτού προκύψει κάποιο θέμα ενόσω θα διέρχονται τη Σήραγγα της Μάγχης.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι οδηγοί θα λάβουν ένα μήνυμα που θα τους ενημερώνει εάν μπορούν να οδηγήσουν ελεύθερα μέσω της «πράσινης λωρίδας» κατά την άφιξή τους στο γαλλικό έδαφος, ή εάν θα κατευθυνθούν σε «πορτοκαλί λωρίδα» για περαιτέρω ελέγχους. 

Πηγή: Reuters
  
  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News