Κόσμος Κυριακή 20/11/2022, 19:35
ΚΟΣΜΟΣ

Η G7 ζητά ουσιαστική αντίδραση του ΟΗΕ στις πυραυλικές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας

Η G7 ζητά ουσιαστική αντίδραση του ΟΗΕ στις πυραυλικές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να λάβει «ουσιαστικά μέτρα» ως απάντηση στην τελευταία εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν την Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) μεγάλων βιομηχανικών χωρών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να συζητήσει για τη Βόρεια Κορέα σε συνεδρίασή του τη Δευτέρα, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την τελευταία από μια σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων πυραύλων φέτος.

«(Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας) απαιτούν μια ενιαία και ισχυρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσαν οι υπουργοί των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η Πιονγκγιάνγκ δοκίμασε την Παρασκευή έναν βαλλιστικό πύραυλο ικανό να φθάσει στην αμερικανική ενδοχώρα, λίγο αφότου προειδοποίησε για «πιο σφοδρές στρατιωτικές απαντήσεις» στην Ουάσινγκτον που ενισχύει την παρουσία της σε θέματα ασφαλείας στην περιοχή.

Η ανακοίνωση της G7 ανέφερε ότι η δοκιμή της Παρασκευής ήταν μια «απερίσκεπτη πράξη» και «άλλη μια κατάφωρη παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

«Η άνευ προηγουμένου σειρά παράνομων εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων που πραγματοποίησε (η Βόρεια Κορέα) το 2022… αποτελούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε η ανακοίνωση της G7, προσθέτοντας ότι η χώρα «δεν μπορεί και δεν θα έχει ποτέ το καθεστώς ενός κράτους με πυρηνικά όπλα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News