Κόσμος Κυριακή 20/11/2022, 15:37
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας δέχθηκε βομβαρδισμούς

Τα πλήγματα κατά του πυρηνικού σταθμού «απολύτως εσκεμμένα και στοχευμένα» και η κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή» δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA)

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας δέχθηκε βομβαρδισμούς

[upd] Ο ουκρανικός πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, δέχθηκε, σήμερα, βομβαρδισμούς σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, ο οποίος στη δήλωσή του τόνισε πως τέτοιες επιθέσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια μεγάλη πυρηνική καταστροφή.

Επανειλημμένοι βομβαρδισμοί του σταθμού στη νότια Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες για το ενδεχόμενο να προκαλέσουν ένα σοβαρό ατύχημα μόλις 500 χλμ. από τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος στον κόσμο, την καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986.

Περισσότερες από δώδεκα εκρήξεις συγκλόνισαν τον σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε η Ρωσία λίγο αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, νωρίς χθες βράδυ και σήμερα, δήλωσε ο Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Ομάδα της IAEA που βρίσκεται στην περιοχή δήλωσε πως υπήρξαν ζημιές σε ορισμένα κτίρια, συστήματα και εξοπλισμό στον σταθμό, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Η ομάδα της IAEA μπόρεσε να δει ορισμένες από τις εκρήξεις από τα παράθυρα όπου βρίσκονταν.

«Τα νέα από την ομάδα μας χθες και σήμερα το πρωί είναι εξαιρετικά ανησυχητικά», ανέφερε σε μια δήλωση η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι.

«Εκρήξεις σημειώθηκαν στις εγκαταστάσεις αυτού του μεγάλου πυρηνικού σταθμού, κάτι το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο. Όποιος κι αν βρίσκεται πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, παίζετε με τη φωτιά!».

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια διαθέτει έξι σοβιετικού σχεδιασμού αντιδραστήρες VVER 1000 V-320 που περιέχουν ουράνιο 235, το οποίο έχει χρόνο ημιζωής τουλάχιστον 700 εκατομμύρια χρόνια.

Οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί αλλά υπάρχει κίνδυνος το πυρηνικό καύσιμο να υπερθερμανθεί αν η ενέργεια που τροφοδοτεί τα συστήματα ψύξης διακοπεί. Οι βομβαρδισμοί έχουν κατ’ επανάληψη καταστρέψει καλώδια.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως η Ουκρανία εκτόξευσε οβίδες σε καλώδια που τροφοδοτούν τον σταθμό, ενώ το TASS μετέδωσε πως επλήγησαν ορισμένες από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του σταθμού, επικαλούμενο αξιωματούχο από τη ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom.

«Βομβάρδισαν όχι μόνο χθες, αλλά και σήμερα, βομβαρδίζουν αυτήν τη στιγμή», είπε ο Ρενάτ Καρτσάα, σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Rosenergoatom και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε επίθεση πυροβολικού στις εγκαταστάσεις αποτελεί απειλή για την πυρηνική ασφάλεια.

Ο Καρτσάα είπε πως οι οβίδες εκτοξεύθηκαν κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης ξηρών πυρηνικών αποβλήτων και σε ένα κτίριο που στεγάζει χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνευθεί εκπομπές ραδιενέργειας, σύμφωνα με το TASS.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Κίεβο και Μόσχα κατηγορούν η μία την άλλη ότι επιτίθεται στον σταθμό με κίνδυνο να προκαλέσει πυρηνικό δυστύχημα.

Ο σταθμός παρείχε περίπου το ένα πέμπτο του ηλεκτρισμού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, και αναγκάστηκε να λειτουργήσει με εφεδρικές γεννήτριες αρκετές φορές.

«Οι προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας είναι υπό έλεγχο παρά τις ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές ηλεκτροπαραγωγής και δεν υπάρχει λόγος πανικού», δήλωσε το Σάββατο το υπουργείο Ενέργειας Ουκρανίας, μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση δήλωσε ότι σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού συστήματος της χώρας έχει ακρωτηριαστεί και οι αρχές προειδοποίησαν ότι η πρωτεύουσα μπορεί να αντιμετωπίσει «πλήρη διακοπή λειτουργίας» του ηλεκτρικού δικτύου καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι τα πλήγματα κατά του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια είναι «απολύτως εσκεμμένα και στοχευμένα» και χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρή» την κατάσταση, σε δηλώσεις στο γαλλικό δίκτυο BFMTV.

«Πάνω από δέκα πλήγματα» είχαν ως στόχο τον σταθμό», δήλωσε ο Γκρόσι, ο οποίος, χωρίς να επιρρίψει την ευθύνη στις ρωσικές ή τις ουκρανικές δυνάμεις, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι «ορισμένοι θεωρούν ότι ο πυρηνικό σταθμός αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ και Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News