Κόσμος Σάββατο 19/11/2022, 22:16
ΚΟΣΜΟΣ

«Θα μπούμε στην Κριμαία ως τον Δεκέμβριο» – Τι προβλέπει ο Ουκρανός υφ. Άμυνας

«Θα μπούμε στην Κριμαία ως τον Δεκέμβριο» – Τι προβλέπει ο Ουκρανός υφ. Άμυνας

Την εκτίμησή του ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιστρέψει στην Κριμαία ως τα τέλη Δεκεμβρίου και ότι ο πόλεμος πιθανόν θα έχει τελειώσει μέχρι τα τέλη της ερχόμενης άνοιξης εξέφρασε ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας, υποστράτηγος ε.α. Βολoντίμιρ Χαβρίλοφ.

Σε συνέντευξή του στο Sky News, ερωτώμενος για τους στόχους της Ουκρανίας μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας, είπε ότι η επανάκτηση άλλων περιοχών «είναι θέμα χρόνου και φυσικά θα προτιμούσαμε να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό».

Όπως είπε, σε αυτό θα βοηθούσε και κάποιο ξαφνικό, απρόβλεπτο γεγονός εντός της Ρωσίας, όπως η κατάρρευση του καθεστώτος Πούτιν.

«Πιστεύω ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εσωτερικά ένα τέτοιο γεγονός, κάτι που θα βοηθούσε στην επιτυχία μας στην Κριμαία», εκτίμησε ο Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι υπάρχει και η στρατιωτική οδός για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

«Θα μπορούσαμε να μπούμε στην Κριμαία, για παράδειγμα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Είναι πιθανό, δεν αποκλείεται έτσι να γίνει», δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ο Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ δήλωσε ότι αυτές θα γίνουν μόνο όταν οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν κάθε ίντσα ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου».

«Μέχρι το τέλος της άνοιξης το τέλος του πολέμου»

Για το τέλος του πολέμου, ο Χαβρίλοφ είπε αφενός ότι ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να είναι έτοιμος για μια μακρά μάχη, αν η Ρωσία καταφέρει να βρει ενισχύσεις.

Από την άλλη, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης ο πόλεμος θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας και πρώην υποστράτηγος δήλωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας του δεν θα σταματήσουν να μάχονται αν δεν εξασφαλίσουν τη νίκη κατά της Ρωσίας.

«Η απόφαση της ουκρανικής κοινωνίας είναι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Δεν έχει σημασία ποιο σενάριο είναι στο τραπέζι. Έχουμε πληρώσει φόρο αίματος, καταβάλαμε πολλές προσπάθειες για όσα έχουμε ήδη πετύχει και όλοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή το “πάγωμα” της σύγκρουσης θα είναι μόνον η συνέχιση αυτού του πολέμου κατά της ύπαρξης της Ουκρανίας ως έθνους», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Τέλος, για την πιθανότητα οι Ρώσοι να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά, ο Χαβρίλοφ απάντησε ότι είναι μικρή, αλλά «θα ήταν δραματικό για όλους» και πρόσθεσε ότι αυτή απειλή «δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε τον πόλεμο».

Τραυματίστηκαν πέντε άμαχοι που περίμεναν να πάρουν ψωμί
Στο πεδίο των μαχών, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα κατά σταθμού ανθρωπιστικής βοήθειας στην νότια Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθυντής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπιλοζέρκα, δυτικά της πρόσφατα απελευθερωμένης Χερσώνας. Στο σημείο γινόταν διανομή ψωμιού.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ανακοινώσεις ότι περισσότεροι από 16.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Οστιν: Αν δεν βοηθηθεί η Ουκρανία, θα οδηγηθούμε σε έναν κόσμο χάους

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Οστιν προειδοποίησε ότι αν δεν βοηθηθεί η Ουκρανία να διασφαλίσει το μέλλον της, αυτό θα οδηγήσει σε έναν κόσμο τυραννίας και χάους κατά την διάρκεια ομιλίας στην οποία θέλησε να περιγράψει ποιο είναι το διακύβευμα αυτού του πολέμου για την διεθνή κοινότητα.

Κατά την πλέον ισχυρή και απερίφραστη τοποθέτησή του από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε επίσης κατά την διάρκεια των εργασιών φόρουμ ασφαλείας στον Καναδά για τον κίνδυνο παγκόσμιας διασποράς των πυρηνικών όπλων.

«Οι αυταρχικοί ηγέτες φίλοι του Πούτιν παρακολουθούν. Και μπορεί να συμπεράνουν ότι η απόκτηση πυρηνικών όπλων θα τους δώσει “άδεια κυνηγιού”. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία επικίνδυνη σπείρα πυρηνικής διασποράς», είπε.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News