Κόσμος Σάββατο 19/11/2022, 15:16
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ιταλοί δεν θέλουν τον Ντι Μάιο σε πόστο ΕΕ

Ο ιταλικός Τύπος γράφει ότι ο πρώην υπ. Εξωτερικών είναι υποψήφιος για την θέση ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στις χώρες του Περσικού Κόλπου. Συνυποψήφιοι Αβραμόπουλος, Κυπριανού.

Οι Ιταλοί δεν θέλουν τον Ντι Μάιο σε πόστο ΕΕ

Πρόκειται για μια νέα θέση, η οποία δημιουργείται λόγω της αλλαγής των δεδομένων, στον τομέα της ενέργειας και οι αρμοδιότητές της θα συμπεριλαμβάνουν διαπραγματεύσεις για εξασφάλιση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Για την ίδια θέση κύριος συνυποψήφιος είναι, σύμφωνα με τους ιταλούς σχολιαστές, ο Έλληνας πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέχρι το 2019 ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώ έχει υποβάλει υποψηφιότητα και ο Κύπριος πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera η υποψηφιότητα Ντι Μάιο έχει μετατραπεί στην Ρώμη σε πολιτικό θέμα. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταϊάνι, τόνισε χθες βράδυ ότι «ο Λουίτζι Ντι Μάιο δεν προτάθηκε από την σημερινή κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, αλλά από την προηγούμενη, του Μάριο Ντράγκι».

Η απόφαση στα χέρια του Ζοζέπ Μπορέλ

Παράλληλα η Λέγκα εξέφρασε ανοικτά «σοβαρότατες ενστάσεις» σχετικά με την καταλληλότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Ο δε αντιπρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας Μαουρίτσιο Γκασπάρι, από την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, ζήτησε ανοικτά να μην του δοθεί η συγκεκριμένη θέση, «διότι δεν διαθέτει τις αναγκαίες γνώσεις». Ιταλοί αναλυτές έχουν υπογραμμίσει επίσης ότι η εμπειρία και τα τυπικά προσόντα του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι ισχυρότερα, ότι ο Ντι Μάιο δεν έχει πάρει πτυχίο και ότι στις τελευταίες εκλογές δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Η όλη προσπάθειά του βασίζεται, όπως φαίνεται κυρίως στην βοήθεια του Μάριο Ντράγκι, τον οποίο είχε στηρίξει στο παρελθόν. «Η υποψηφιότητα Ντι Μάιο είχε την έγκριση του Ντράγκι», έγραψε η La Repubblica. Θα είναι, όμως, αρκετή; Προς το παρόν, έπεισε μια ομάδα «τεχνικών ειδημόνων», αλλά δεν χαίρει της πολιτικής εμπιστοσύνης της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Η τελική απόφαση, ανήκει στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέ Μπορέλ, με μια συνολική εκτίμηση των δεδομένων της όλης αυτής ιστορίας, και αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News