Κόσμος Τετάρτη 16/11/2022, 15:18
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: «Ναι» για την ένταξη τριών νέων χωρών στη ζώνη Σένγκεν 

Κομισιόν: «Ναι» για την ένταξη τριών νέων χωρών στη ζώνη Σένγκεν 

Τους όρους προκειμένου να εισέλθουν στο καθεστώς ελεύθερης διακίνησης με απλή ταυτότητα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστή ως ζώνη Σένγκεν) πληρούν πλέον οι Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, απεφάνθη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό ζητάει την έγκριση από τα κράτη-μέλη, ούτως ώστε οι τρεις προαναφερθείσες χώρες να επωφεληθούν από τη συμμετοχή τους «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση»

Οι χώρες αυτές έχουν συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και όταν αντιμετώπισαν τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα πρέπει να τους επιτραπεί να γίνουν πλήρη μέλη, αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη. 

Η τελική απόφαση ενυπόκειται στους υπουργούς Δικαιοσύνης της Ε.Ε., οι οποίοι αναμένεται να ψηφίσουν για το θέμα στις 8 Δεκεμβρίου. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν θα καταστήσει την Ευρώπη πιο ασφαλή, και πιο ελκυστική και μεγαλύτερη ευημερία. Παράλληλα θα επεκτείνει περαιτέρω τον μεγαλύτερο κοινό χώρο στον κόσμο στον οποίο δεν υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα.

Κομισιόν: «Ναι» για την ένταξη τριών νέων χωρών στη ζώνη Σένγκεν -1

«Ήρθε η ώρα να πούμε καλώς ήρθατε», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Αυτά τα τρία κράτη-μέλη αξίζουν να αισθάνονται πλήρως ευρωπαϊκά. Η αναμονή ήταν μεγάλη».
Νωρίτερα μέσα στο Νοέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της εισχώρησης της Κροατίας στον χώρο Σένγκεν, η πρώτη προσθήκη μετά την ένταξη του Λιχτενστάιν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. 

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία πληρούν επίσης εδώ και καιρό τα τεχνικά κριτήρια για να ενταχθούν στον χώρο Σένγκεν, ωστόσο ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εκφράζουν σκεπτικισμό αναφορικά με την ικανότητα των τριών χωρών να περιορίσουν τη διαφθορά και να προασπίσουν το κράτος δικαίου. 

Η Ολλανδία παραμένει αναποφάσιστη για το αν θα υποστηρίξει τη Ρουμανία. Η θέση της Σουηδίας για τη διεύρυνση είναι επίσης ασαφής, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνησή της ενδέχεται να μην εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη για να στηρίξει τις τρεις υποψηφιότητες στο. Οι Δημοκράτες είναι εναντίον και οι Σοσιαλδημοκράτες απαιτούν από την κυβέρνηση να υποβάλει ανάλυση των συνεπειών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μπογκντάν Αουρέσκου δήλωσε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Σουηδό ομόλογό του ότι η σκανδιναβική χώρα δεν θα αντιταχθεί στην είσοδο.

«Συνεχίζουμε τις διπλωματικές προσπάθειές μας», είπε ο Αουρέσκου σε δημοσιογράφους στο Βουκουρέστι την Τετάρτη. «Με διαβεβαίωσαν ότι η στάση της σουηδικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει για να υποστηρίξει την προσπάθειά μας».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Νέα προσθήκη στη Ζώνη Σένγκεν – Ποια χώρα της Ε.Ε. αναμένεται να ενταχθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News