Κόσμος Τρίτη 15/11/2022, 22:21
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Δύο νεκροί από χτύπημα πυραύλων στα σύνορα με την Ουκρανία

Πολωνία: Δύο νεκροί από χτύπημα πυραύλων στα σύνορα με την Ουκρανία

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στο χωριό Przewodow της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να βρουν τον θάνατο.

Ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός ΖΕΤ απέδωσε την έκρηξη σε «αδέσποτους» πυραύλους, στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Αν και το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε νωρίτερα πληροφορίες αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών -ο οποίος δεν κατονομάζεται- ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους, το Πεντάγωνο λέει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων δήλωσε ότι «είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές στον Τύπο που ισχυρίζονται ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν αυτές τις αναφορές και το εξετάζουμε περαιτέρω»

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται το Interfax. το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης.

Πυροσβέστες στην Πολωνία δήλωσαν ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη στο Πρζεβοντόου, ένα χωριό στην ανατολική Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ Το πολωνικό ραδιόφωνο ZET μετέδωσε νωρίτερα ότι δύο αδέσποτοι πύραυλοι χτύπησαν το Przewodow την Τρίτη, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραουιέτσκι συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ στο Twitter.

Ο Λετονός αναπληρωτής πρωθυπουργός Άρτις Πάμπρικς δήλωσε στο Twitter ότι η Ρωσία «εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς πολίτες, αλλά προσγειώθηκαν και σε έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία».

Αξιωματούχοι από τη Νορβηγία, τη Λιθουανία και την Εσθονία -μέλη της αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ- δήλωσαν ότι προσπαθούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες. «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό, αλλά πολλά παραμένουν ασαφή», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Άνικεν Χούιτφελντ, σύμφωνα με το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Τα μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) έχουν δεσμευτεί στη συλλογική άμυνα και η πιθανότητα η πολωνική έκρηξη να προήλθε από σκόπιμο ή τυχαίο ρωσικό χτύπημα προκάλεσε συναγερμό.

«Κάθε σπιθαμή της επικράτειας του NATO πρέπει να υπερασπιστεί!», ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Νάουσεντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Urmas Reinsalu δήλωσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο BNS: «Συζητάμε με τους συμμάχους μας πώς να απαντήσουμε σε αυτό που συνέβη από κοινού και αποφασιστικά».

«Η Γερμανία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Πολωνία και βρίσκεται σε επαφή με τη Βαρσοβία και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ λίγο μετά την έκρηξη.

«Οι σκέψεις μου είναι με την Πολωνία, τον στενό σύμμαχο και γείτονά μας», έγραψε η Μπάερμποκ στο Twitter.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ, Associated Press, Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News