Κόσμος Τετάρτη 30/12/2020, 11:44
ΚΟΣΜΟΣ

Νόμιμες οι αμβλώσεις στην Αργεντινή

Νόμιμες οι αμβλώσεις στην Αργεντινή

Στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων προχώρησε η Αργεντινή, αφότου ο νόμος πέρασε με 38 ψήφους υπέρ έναντι 29 κατά, με μία απουσία.

Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, υπέρμαχοι των δικαιωμάτων της γυναίκας που πραγματοποιούσαν ολονυκτία έξω από το κτίριο του Κογκρέσου στο Μπουένος Άιρες, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Το νομοσχέδιο, που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις στις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, είχε εγκριθεί προ ημερών από των Κάτω Βουλή, αφότου παρουσιάστηκε από τον αριστερό πρόεδρο της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες.

«Υπάρχει μία υποκριτική Αργεντινή η οποία αρνείται την άμβλωση, όπως ακριβώς αρνούνταν την ομοφυλοφιλία παλαιότερα», είπε ο Φερνάντες, τονίζοντας ότι η άμβλωση είναι θέμα δημόσιας υγείας και όχι ζήτημα της αστυνομίας.

Από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1983, περισσότερες από 3.000 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αργεντινή εξαιτίας επικίνδυνων, παράνομων αμβλώσεων, πρόσθεσε.

Η Αργεντινή είναι μόλις η τρίτη χώρα της Ν. Αμερικής που κάνει νόμιμες τις αμβλώσεις. Η ακτιβίστρια Γκιζέλε Καρίνο εκτίμησε ότι το επίτευγμα αυτό στην πατρίδα του πάπα Φραγκίσκου θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή, όπου η Καθολική Εκκλησία είναι πανίσχυρη και ισχύουν κάποιοι από τους αυστηρότερους νόμους για τις αμβλώσεις στον κόσμο.

Στις περισσότερες χώρες, όπως η Βραζιλία, οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικά περιορισμένες περιπτώσεις, όπως στο βιασμό ή εάν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Σε άλλες, όπως η Δομηνικανή Δημοκρατία και το Ελ Σαλβαδόρ, απαγορεύεται εντελώς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News