Κόσμος Τετάρτη 30/12/2020, 11:18
ΚΟΣΜΟΣ

Επιχειρήσεις: Θα είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο για τους υπαλλήλους τους;

Επιχειρήσεις: Θα είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο για τους υπαλλήλους τους;

Καθώς η διαδικασία των εμβολιασμών προχωρά και η συμμετοχή του γενικού πληθυσμού στο πρόγραμμα έρχεται όλο και πιο κοντά, οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα: Να κάνουν το εμβόλιο υποχρεωτικό για τους εργαζόμενούς τους;

Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η πλειονότητα των επιχειρήσεων τείνει προς τη θετική απάντηση. Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Yale Chief Executive Leadership Institute ανάμεσα σε CEOs μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 72% εξ αυτών είναι ανοικτοί στην ιδέα να κάνουν το εμβόλιο υποχρεωτικό για τους υπαλλήλους τους.

Παρότι το εμβόλιο είναι προαιρετικό για όλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, εντούτοις οι επιχειρήσεις έχουν πολλά να σκεφτούν. Όπως την ευθύνη (και το οικονομικό κόστος) στην περίπτωση που υπάρξει συρροή κρουσμάτων μέσα στα γραφεία και τα εργοστάσιά τους  ή εάν κάποιος υπάλληλός τους μεταδώσει τον κορωνοϊό σε πελάτες.

Οι CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα του Yale Chief Executive Leadership Institute, και προέρχονται από μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι Walmart, Goldman Sachs και eBay, έκαναν σαφές ότι οι εταιρείες τους δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, αλλά παρακολουθούν στενά αυτούς τους πρώτους γύρους των εμβολιασμών, για να δουν πώς θα εξελιχθεί η προσπάθεια.

«Μας εξέπληξε το πόσο θετικοί ήταν οι CEOs στην ιδέα των υποχρεωτικών εμβολίων», είπε ο Τζέφρι Σόνενφελντ, ιδρυτής του Yale Chief Executive Leadership Institute.  

Ακόμα και εάν γίνουν υποχρεωτικά τα εμβόλια, μένει να φανεί εάν αυτό θα ισχύει μόνο για όσους δουλεύουν κοντά σε άλλους ή έρχονται σε επαφή με πελάτες.

«Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Ας διανεμηθούν πρώτα τα εμβόλια, να δούμε τα ποσοστά αποδοχής και στο τέλος,  όλοι θα πάρουμε την καλύτερη απόφαση για τις εταιρείες μας», είπε ο επικεφαλής της American Airlines, Νταγκ Πάρκερ.

Πρώτο μέλημα των εταιρειών θα είναι να διασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοί τους έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.

Και στη συνέχεια, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κινηθούν προσεκτικά. «Οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλο ρόλο να παίξουν ώστε να τονιστεί η σημασία των εμβολίων. Αλλά για έναν CEO είναι πολύ δύσκολο να πει ‘απολύεσαι’ σε κάποιον που φοβάται πάρα πολύ να κάνει το εμβόλιο», εξήγησε ο Μαρκ Γουεϊνμπέργκερ, πρώην CEO της EY, που σήμερα συμμετέχει στα δ.σ. των MetLife και  Johnson & Johnson.

Είναι νόμιμο;

Σύμφωνα με νομικούς, οι επιχειρήσεις μπορούν να αναγκάσουν τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν. Σε κάποιες δουλειές αυτό ισχύει ήδη, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία, όπου συνήθως το προσωπικό είναι αναγκασμένο να κάνει κάποια εμβόλια.

Όμως, οι εταιρείες ενδεχομένως να χρειαστεί να προβλέψουν κάποιες εξαιρέσεις, για άτομα που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για ιατρικούς ή άλλους λόγους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News