Κόσμος Τετάρτη 30/12/2020, 11:02
ΚΟΣΜΟΣ

Όλα τα δεδομένα γύρω από το εμβόλιο της Οξφόρδης

Όλα τα δεδομένα γύρω από το εμβόλιο της Οξφόρδης

Η AstraZeneca και το Πανεπστήμιο της Οξφόρδης ένωσαν τις δυνάμεις τους τον Απρίλιο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού. Σήμερα, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα, που ενέκρινε τη χρήση του σε μία περίοδο κατά την οποία δίνει μάχη απέναντι και στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Στην Ε.Ε. η έγκριση δεν αναμένεται άμεσα, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι είναι ένα από τα εμβόλια που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια να μπει φρένο στην επέλαση της Covid-19 χάρη στο χαμηλό κόστος του και τις εύκολες συνθήκες μεταφοράς. Αξίζει να δούμε πώς φτάσαμε έως το εμβόλιο και ποια είναι τα δεδομένα που έχουμε για αυτό. 

Τύπος, δοσολογία και αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Το εμβόλιο ονομάζεται AZD1222 ή ChAdOx1 nCoV-19 και στηρίζεται στην εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος (αδενοϊού). Η έγκρισή του αφορά τη χορήγηση σε δύο δόσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι δοκιμάστηκαν δύο διαφορετικές δοσολογίες: Μία ομάδα έλαβε δύο πλήρεις δόσεις, ενώ σε μία άλλη χορηγήθηκε μισή η πρώτη δόση και ολόκληρη η δεύτερη. Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι στην πρώτη ομάδα η αποτελεσματικότητα ήταν 62% και στη δεύτερη 90%. Η μέση αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70,4%. Τον Δεκέμβριο η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι οι δύο πλήρεις δόσεις έχουν πιο ισυρή ανοσοαπόκριση. Η ανοσία μπορεί να κρατήσει τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους του ιού. 

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει από τον Ιούνιο ότι θα στοιχίζει περίπου 2,5 ευρώ ανά δόση στην Ευρώπη. To εμβόλιο θα πωληθεί στις κυβερνήσεις «χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας», όπως επεσήμανε και η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca, στην Ελλάδα και την Κύπρο, Έλενα Χουλιάρα, στη συνέντευξή της στο Money Review. 

Αποθήκευση, μεταφορά

Το εμβόλιο μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευθεί σε απλό ψυγείο για τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία των logistics είναι πολύ πιο εύκολη και φθηνή από ό,τι στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer. 

H τιμή

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή του στη Βρετανία. Ωστόσο το ιταλικό υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει από τον Ιούνιο ότι θα στοιχίζει περίπου 2,5 ευρώ ανά δόση στην ευρώπη. Στη Λατινική Αμερική υπολογίζεται ότι θα στοιχίζει έως και 4 δολάρια ανά δόση, ενώ τo ινδικό ινστιτούτο Serum σκοπεύει να το διαθέσει έναντι 3 δολαρίων στην Ινδία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες. To εμβόλιο θα πωληθεί στις κυβερνήσεις «χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας», όπως επεσήμανε και η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca, στην Ελλάδα και την Κύπρο, Έλενα Χουλιάρα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MoneyReview. 

Πόσες δόσεις θα παραχθούν 

Η εταιρεία υπολογίζει ότι θα έχει έτοιμες έως και 200 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του 2020, ενώ εκτιμά ότι ο αριθμός θα ανέβει στα 700 εκατομμύρια δόσεις στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2021. Συνολικά σχεδιάζει να παρασκευάσει περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια δόσεις. 

Ποιες χώρες έχουν εξασφαλίσει προμήθειες 

Ευρωπαϊκή Ένωση: Έχει κλείσει συμφωνία για 300 εκατ. δόσεις με οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων. 

Βρετανία: 100 εκατ. δόσεις

Ελβετία: 5,3 εκατ. δόσεις 

ΗΠΑ: 300 εκατ. δόσεις 

Καναδάς: Έως και 20 εκατ. δόσεις 

Αυστραλία: «Αρκετές» για έναν πληθυσμό 25 εκατομμυρίων. 

Ιαπωνία: 120 εκατ. δόσεις 

Κίνα: Στοχεύει σε ετήσια παραγωγική δυνατότητα 100 εκατ. δόσεων φέτος και τουλάχιστον 200 εκατ. δόσεων έως το τέλος του επόμενου έτους. 

Νότια Κορέα: 20 εκατ. δόσεις 

Βραζιλία: 100 εκατ. δόσεις σε πρώτη φάση 

Serum Institute of Ιndia: 1 δισεκατομμύριο δόσεις. Δεν είναι γνωστό πόσες εξ αυτών θα μείνουν στην Ινδία και πόσες θα μοιραστούν σε άλλες αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες. 

Συμμαχία GAVI: 300 κατ. δόσεις

Χιλή: 14,4 εκατ. δόσεις 

Αργεντινή: 22 εκατ. δόσεις 

Κολομβία: 10 εκατ. δόσεις 

Φιλιππίνες: 2,6 εκατ. δόσεις 

Ταϊλάνδη: 26 εκατ. δόσεις στην αρχική συμφωνία (έχει ακολουθήσει και νέα με άγνωστο αριθμό σύμφωνα με το Reuters)

Μπαγκλαντές: 30 εκατ. δόσεις (από το Serum) 

Ρωσία: Άγνωστος αριθμός

Ισραήλ: Άγνωστος αριθμός 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News