Κόσμος Παρασκευή 4/11/2022, 22:30
ΚΟΣΜΟΣ

Συμβουλή από μία παιδοψυχολόγο: Μην μαλώνετε τα παιδιά σας εάν θέλετε να γίνουν ανθεκτικά

Συμβουλή από μία παιδοψυχολόγο: Μην μαλώνετε τα παιδιά σας εάν θέλετε να γίνουν ανθεκτικά

Η Mona Delahooke δεν αγαπά τη φράση «ευγενική ανατροφή». «Η λέξη «ευγενική» προκαλεί, λέει. «Γι’ αυτό δεν την χρησιμοποιώ. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι σημαίνει να μην λες ποτέ “όχι”, αλλά αυτό δεν ισχύει».

Η παιδοψυχολόγος Delahooke κάνει λόγο για μία μέθοδο ανατροφής παιδιών που ονομάζεται «ανταποκρινόμενη γονική μέριμνα», η οποία, όπως σημειώνει, κάνει τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς.  

«Η έρευνα της σχεσιακής νευροεπιστήμης το λέει σαφώς ότι αυτό που τρέφει την ανθεκτικότητα είναι η ανταπόκριση των γονέων».

Πώς διαφέρει αυτή η μέθοδος από την ευγενική ανατροφή;

«Αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύει είναι έναν τρόπο ανατροφής που είναι διαφορετικός από την προηγούμενη γενιά», λέει.

«Η ανταποκρινόμενη γονική μέριμνα είναι να συναντάς το παιδί εκεί που βρίσκεται και να το καταπραΰνεις όταν το νευρικό του σύστημα βρίσκεται σε δυσφορία», λέει χαρακτηριστικά. 

«Πώς λειτουργεί η «ανταποκρινόμενη γονική μέριμνα;»

Η Delahooke αμφισβητεί την υπόθεση ότι τα παιδιά ενεργούν μόνο και μόνο για να προσελκύουν την προσοχή και για να πάρουν κάτι που θέλουν ή ακόμη και για κανέναν λόγο.

«Η προσέγγισή μου το αμφισβητεί και λέει ότι στην πραγματικότητα τα παιδιά συμπεριφέρονται καλά όταν μπορούν και όταν δεν μπορούν υπάρχει λόγος».

«Πιστεύουμε ότι τα παιδιά θέλουν να ευχαριστήσουν τους γονείς τους».

Ένα παιδί που κλαίει επειδή δεν του ικανοποιείται μία ανάγκη, δεν το κάνει επειδή είναι αχάριστο ή δύσκολο. Απλώς δεν έχει αναπτύξει τα συναισθηματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει την απογοήτευση, εξηγεί η παιδοψυχολόγος. 

«Δεν έχουν ακόμη χτίσει το σύστημα αυτορρύθμισης. Η ικανότητα να αποδέχεσαι την απογοήτευση και το απρόβλεπτο και να αποδοκιμάζεις τον εαυτό σου, είναι μια πολύ μεγάλη αναπτυξιακή διαδικασία που τα περισσότερα παιδιά δεν μαθαίνουν μέχρι να μεγαλώσουν. Και η παραδοσιακή ανατροφή των παιδιών δεν το λαμβάνει πραγματικά υπόψη αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Πώς βοηθά αυτή η μέθοδος στην ανάπτυξη ενός ανθεκτικού παιδιού;

Όταν αφήνετε ένα παιδί να καταλάβει πώς να χειρίζεται μόνο του τα δυσάρεστα συναισθήματα, αυξάνετε την ικανότητά του να είναι ευέλικτο.

«Εάν δεν τους δώσετε τη δυνατότητα να αγωνίζονται όταν περνούν δύσκολες στιγμές, δεν θα αναπτύξουν ανθεκτικότητα», λέει η Delahooke.

«Χρειάζεσαι την ικανότητα να αντέχεις την αλλαγή και το απροσδόκητο, που μπορεί να είναι οτιδήποτε από το να ανακαλύψεις ότι πρέπει να φύγεις από το πάρκο μέχρι να ανακαλύψεις ότι δεν πήρες αυτό που ήθελες. Κάθε στιγμή της ημέρας είναι μια ευκαιρία να είσαι ευέλικτος», εξηγεί.

Η Delahook έχει δει «καλύτερες σχέσεις και υψηλότερο επίπεδο ευημερίας των νεαρών ενηλίκων που ανατρέφονται με αυτόν τον τρόπο».

«Υπάρχει μια όμορφη πτυχή της πρόληψης μελλοντικών προκλήσεων ψυχικής υγείας μέσω αυτού του είδους ανατροφής των παιδιών», υπογραμμίζει η παιδοψυχολόγος.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά; Οι 4 φράσεις που δεν πρέπει να τους λέτε ποτέ

Τέσσερις κανόνες ανατροφής για εξαιρετικά επιτυχημένα παιδιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS