Κόσμος Τετάρτη 30/12/2020, 07:02
ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19: Το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίσθηκε στις ΗΠΑ

Covid-19: Το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίσθηκε στις ΗΠΑ

Ένας νεαρός άνδρας, ηλικίας περίπου 20 ετών αποτελεί τον πρώτο Αμερικανό που έχει μολυνθεί από το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο εντοπίσθηκε το φθινόπωρο στη Βρετανία, σε μια εξέλιξη που εγείρει ανησυχίες για ταχεία εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους ανά την αμερικανική επικράτεια.

Το Κρατικό Εργαστήριο του Κολοράντο επιβεβαίωσε ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, γνωστό ως Β.1.1.7, και ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ(CDC), όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις, σε ανάρτησή του στο Twitter.

To αξιοπερίεργο είναι ότι ο άνδρας δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες των ειδικών να εντοπίσουν την πιθανή πηγή μόλυνσης και να ιχνηλατήσουν τις στενές επαφές. Ο νεαρός άνδρας βρίσκεται σε καραντίνα στην Κομητεία Έλμπερτ, μεταξύτου Ντένβερ και Κολοράντο Σπριγκς.

«Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος Covid, όμως οι επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν τον κόσμο ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό», ανέφερε ο διοικητής του Κολοράντο. «Η υγεία και ασφάλεια των κατοίκων του Κολοράντο αποτελεί κορυφαία μας προτεραιότητα και θα παρακολουθούμε στενά το περιστατικό, όπως και όλες τις εξελίξεις γύρω από τη νόσο Covid-19», πρόσθεσε.

Το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος θεωρείται 56% με 70% πιο μεταδοτικό από τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εκτόξευση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την άλλη, δεν θεωρείται περισσότερο επιθετικό ή ότι προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα από το αρχικό στέλεχος της νόσου Covid-19, που έχει ήδη μολύνει περισσότερους από 81,9 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλώντας 1,8 εκατ. θανάτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News