Κόσμος Πέμπτη 3/11/2022, 20:10
ΚΟΣΜΟΣ

E.E.: Με ενεργητικό της ρωσικής κεντρικής τράπεζας η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

E.E.: Με ενεργητικό της ρωσικής κεντρικής τράπεζας η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Μελέτη σκοπιμότητας πραγματοποιεί η Ε.Ε. προκειμένου να χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε ενεργητικό της ρωσικής κεντρικής τράπεζας το οποίο έχει ήδη «παγώσει» από χώρες μέλη της ένωσης για να βοηθήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με πηγές. 

Οι επιλογές που εξετάζει αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να κατασχεθεί μέρος από τα 300 δισ.δολάρια των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, που τα έχουν «παγώσει» η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η όποια κίνηση της Ε.Ε. θα εστιαστεί στο ενεργητικό που διακρατείται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις πηγές, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το ακριβές ύψος των κεφαλαίων αυτών.  

Επίσης, άγνωστο είναι ακόμη εάν και η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις και θα κατασχέσει το ρωσικό ενεργητικό σε αμερικανικά δολάρια. Το Μάιο, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι μία τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε προηγούμενο και θα αποθάρρυνε άλλες κεντρικές τράπεζες να τοποθετούν κεφάλαιά τους στις ΗΠΑ. 

Αυτό που εξετάζει τώρα η Κομισιόν είναι πώς θα κάνει την Ρωσία να πληρώσει για την καταστροφή που η ίδια προκάλεσε και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους ηγέτες της Ε.Ε. να παρουσιάσουν προτάσεις για την χρήση του ενεργητικού που κρατείται «παγωμένο» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με βάση με το κοινοτικό αλλά και το διεθνή νόμο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Το Κρεμλίνο έχει αποκηρύξει το πάγωμα των αποθεμάτων του ως παράνομη κίνηση και έχει ήδη διαμηνήυσει ότι θα πολεμήσει την όποια προσπάθεια κατάσχεσής τους για άλλους σκοπούς. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της χώρας

Ουκρανία: «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση θέλουν Φον ντερ Λάιεν και Σολτς

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News