Κόσμος Τρίτη 1/11/2022, 22:54
ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer: Σχέδιο ανάπτυξης έως το 2030, καθώς αντιμετωπίζει πλήγμα 18 δισ. δολ. στα έσοδα από τα γενόσημα

Pfizer: Σχέδιο ανάπτυξης έως το 2030, καθώς αντιμετωπίζει πλήγμα 18 δισ. δολ. στα έσοδα από τα γενόσημα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla παρουσίασε την Τρίτη το σχέδιό του για να συνεχίσει ο φαρμακευτικός κολοσσός να αναπτύσσεται μέχρι το 2030, καθώς η πανδημία Covid-19 εξασθενεί και η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τα γενόσημα για ορισμένα από τα blockbuster φάρμακά της.

Ο Μπούρλα δήλωσε ότι η Pfizer αντιμετωπίζει μια αναμενόμενη απώλεια μεταξύ 16 και 18 δισ. δολ. σε έσοδα από το 2025 έως το 2030, καθώς λήγει η προστασία των πατεντών για ορισμένα από τα πιο επιτυχημένα φάρμακά της. Αναγνώρισε ότι ορισμένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για το μέλλον της Pfizer μετά από δύο χρόνια blockbuster χάρη στο εμβόλιο Covid και την αντιιική θεραπεία της.

«Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένοι αμφισβητούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Pfizer», δήλωσε ο Μπούρλα στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής ενημέρωσης της Pfizer για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου την Τρίτη. Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά περίπου 3% την Τρίτη, αφού αύξησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2022 στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου που ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street. «Πιστεύουμε ότι όχι μόνο μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις αναμενόμενες μειώσεις, αλλά μπορούμε επίσης δυνητικά να δημιουργήσουμε ισχυρή ανάπτυξη μέχρι το τέλος της δεκαετίας», είπε.

Σε έκθεση του Ιουλίου, η Moody’s ξεχώρισε πέντε φάρμακα της Pfizer που θα μπορούσαν να δεχθούν πίεση από τα γενόσημα κατά την επόμενη δεκαετία. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Eliquis για τη θεραπεία των θρόμβων αίματος, το Vyndaqel για την καρδιομυοπάθεια, το Xeljanz για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το Ibrance για τον καρκίνο του μαστού και το Xtandi για τον καρκίνο του προστάτη.

Μαζί, αυτά τα πέντε φάρμακα αντιπροσώπευαν περίπου το 40% των εσόδων της Pfizer το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όταν εξαιρούνται το εμβόλιο Covid και η αντιιική θεραπεία Paxlovid.

Δεν είναι επίσης σαφές πόσο ισχυρή θα είναι η ζήτηση για το εμβόλιο Covid και το Paxlovid καθώς ο κόσμος, ελπίζουμε, θα βγει από την πανδημία. Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το εμβόλιο και η αντιιική θεραπεία αντιπροσώπευαν το 52% των συνολικών εσόδων της Pfizer.

Ο Μπούρλα δήλωσε στους αναλυτές ότι η Pfizer σχεδιάζει να προσθέσει 25 δισ. δολ. στα έσοδα της εταιρείας έως το 2030 μέσω των πρόσφατων εξαγορών, καθώς και της ανάπτυξης του εσωτερικού αγωγού φαρμάκων και εμβολίων της. Τόνισε τρεις τομείς εστίασης -τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), τις ημικρανίες και την ελκώδη κολίτιδα.

Τα υποψήφια εμβόλια RSV της Pfizer για ηλικιωμένους ενήλικες και βρέφη έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν έσοδα δισεκατομμυρίων, δήλωσε ο Μπουρλά. Το εμβόλιό της για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ήταν κατά 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Και το εμβόλιό της για βρέφη, το οποίο χορηγείται στις μητέρες στα τέλη της εγκυμοσύνης τους, ήταν 81% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου κατά τις πρώτες 90 ημέρες της ζωής του μωρού.

Ο Μπουρλά δήλωσε ότι το εμβόλιο για την προστασία των νεογέννητων θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Θα είναι το μοναδικό εμβόλιο RSV στις ΗΠΑ που προστατεύει τα βρέφη με τη χορήγηση του εμβολίου στη μητέρα, είπε. Το εμβόλιο RSV για τους ηλικιωμένους ενήλικες θα μπορούσε επίσης να εισέλθει στην αγορά στο ίδιο χρονικό διάστημα, σημείωσε.

«Η αντιμετώπιση του RSV ιδίως για ηλικιωμένους και βρέφη, είναι ένα θέμα που θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη», δήλωσε. «Πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε ηγέτες στον τομέα αυτό και να έχουμε πραγματικό θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία».

Η Pfizer σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει το καλύτερο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων για την ημικρανία στον κόσμο μέσω της πρόσφατης εξαγοράς της Biohaven Pharmaceuticals, δήλωσε ο Μπουρλά. Το χαρτοφυλάκιο των φαρμάκων της για την ημικρανία θα μπορούσε να φτάσει σε μέγιστα έσοδα άνω των 6 δισ. δολ., είπε. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες μόνο στις ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News