Κόσμος Κυριακή 23/10/2022, 22:38
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας προηγείται με 34% στις προεδρικές εκλογές

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας προηγείται με 34% στις προεδρικές εκλογές

Ένας δεξιός πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Άνζε Λόγκαρ, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Σλοβενίας την Κυριακή, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που βασίζονται σε μερική καταμέτρηση των ψήφων στον ιστότοπο της εκλογικής επιτροπής.

Ο Λόγκαρ εξασφάλισε το 34% των ψήφων, ενώ η Νατάσα Πιρτς Μούσαρ, δικηγόρος, κέρδισε το 26,88%, με βάση το 80% περίπου των ψηφοδελτίων που δόθηκαν, και θα βρεθούν αντιμέτωποι στον επαναληπτικό γύρο στις 13 Νοεμβρίου.

Αν και ο ρόλος του είναι κυρίως τελετουργικός, ο πρόεδρος είναι αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων και διορίζει επίσης αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους διορισμούς πρέπει επίσης να επιβεβαιωθούν από το κοινοβούλιο.

Ο νέος πρόεδρος της Σλοβενίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, θα αντικαταστήσει τον Μπόρουτ Πάχορ, ένα πρώην μοντέλο που υπηρέτησε δύο θητείες και συχνά αναφέρεται δημοσίως ως ο πρόεδρος του Instagram για τη χρήση του κοινωνικού δικτύου.

Ο Λόγκαρ, 46 ετών, είναι μέλος του ευρωσκεπτικιστικού, αντιμεταναστευτικού Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, το οποίο έχασε τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο από το περιβαλλοντικό Κίνημα Ελευθερίας του νέου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Ο 54χρονος Pirc Musar, πρώην παρουσιαστής της τηλεόρασης, ο οποίος είναι τώρα σημαίνων δικηγόρος, έκανε εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και θέματα κοινωνικής πρόνοιας.

Η Μουσάρ διεκδικεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της μικρής πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

«Ενώ ο ρόλος του προέδρου στη Σλοβενία είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός, το εκλογικό αποτέλεσμα θα αντανακλά την υποστήριξη των ψηφοφόρων προς τις φιλελεύθερες φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με τα λαϊκιστικά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα», δήλωσε η εταιρεία συμβούλων Teneo πριν από τις εκλογές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News