Κόσμος Κυριακή 23/10/2022, 07:45
ΚΟΣΜΟΣ

Σι Τζιπίνγκ: Ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα – Πήρε το χρίσμα για τρίτη θητεία

Σι Τζιπίνγκ: Ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα – Πήρε το χρίσμα για τρίτη θητεία

Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε σήμερα την τρίτη του θητεία στην ηγεσία της χώρας του, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, μετά το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο ο 69χρονος ηγέτης ενίσχυσε περαιτέρω την εξουσία του.

Δεν υπήχε αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα αναδεικνυόταν για άλλα πέντε χρόνια Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ στην ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τον Μάρτιο του 2023.

Σε δηλώσεις του είπε ότι η κινεζική οικονομία έχει εξαιρετικά υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας, επαρκή δυναμική και περιθώρια για περαιτέρω κινήσεις, καθώς και ότι η χώρα θα κάνει ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα προς τον έξω κόσμο. «Η ανάπτυξη της Κίνας είναι συνδεδεμένη με τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος χρειάζεται την Κίνα», είναι το μήνυμα που έστειλε.

Τώρα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εγκατέστησε αρκετούς από τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το επταμελές όργανο το οποίο θεωρείται πως κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας στον ασιατικό γίγαντα.

Ο Λι Τσιανγκ, ο επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σαγκάη, ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, ιδιαίτερος γραμματέας του αρχηγού του κράτους, και ο Λι Σι, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στην Γκουανγκντόνγκ (κεντρικά), είναι ανάμεσα στα νέα μέλη της Επιτροπής, κατέγραψαν οι κάμερες της κρατικής τηλεόρασης στο Παλάτι του Λαού, το κτίριο σοβιετικού στιλ που δεσπόζει στην αχανή πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

Χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός ότι το Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν έχει καμία γυναίκα στα μέλη του για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, σύμφωνα με τη νέα του σύνθεση που ανακοινώθηκε σήμερα.

Η Σουν Τσουνλάν, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε σε αυτό το 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και κανένα από τα νέα μέλη του δεν είναι γυναίκα.

 
moneyreview.gr με πληροφορίες από AFP και Reuters

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας: Δραματικό φινάλε του συνεδρίου με εκδίωξη Ζιντάο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News