Κόσμος Κυριακή 23/10/2022, 07:30
ΚΟΣΜΟΣ

Επιτυχία: Η δεξιότητα που είναι πιο σημαντική από το IQ – 9 τρόποι για να αναπτυχθεί

Επιτυχία: Η δεξιότητα που είναι πιο σημαντική από το IQ – 9 τρόποι για να αναπτυχθεί

Η επιμονή θεωρείται η Νο. 1 δεξιότητα που ξεχωρίζει τα παιδιά που έχουν υψηλά κίνητρα από εκείνα που τα παρατάνε εύκολα. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι είναι ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης επιτυχίας από το IQ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αμερικανίδα παιδοψυχολόγος Michele Borda. 

Τα παιδιά που έχουν επιμονή δεν τα παρατάνε στις αποτυχίες. Πιστεύουν ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν, γι’ αυτό και παραμένουν στη σκληρή δουλειά προκειμένου να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκινούν, παρά τα εμπόδια που προκύπτουν.

Ακολουθούν εννέα τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν επιμονή:

1. Καταπολεμήστε τους παράγοντες που αποθαρρύνουν τα παιδιά

Το πρώτο βήμα είναι να καταπολεμήσετε τους τέσσερις παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν την επιμονή. 

Κόπωση: Προστατέψτε τις ικανότητες συγκέντρωσης του παιδιού σας, τηρώντας τις τακτικές ρουτίνες ύπνου. Απενεργοποιήστε τις συσκευές μία ώρα πριν τον ύπνο και κρατήστε τις οθόνες έξω από το υπνοδωμάτιο το βράδυ.

Άγχος: Η πίεση για επιτυχία μπορεί να προκαλέσει πολύ αρνητικά συναισθήματα. Δείξτε στο παιδί σας ότι η αγάπη σας δεν εξαρτάται από την επιτυχία του.

Όχι γρήγορα επιτεύγματα: Ενσταλάξτε μια νοοτροπία ανάπτυξης, ώστε το παιδί σας να καταλάβει ότι η επιτυχία δεν είναι παντοτινή και κάτι δεδομένο. Επαινέστε τους για τις προσπάθειές τους, όχι για τα αποτελέσματά τους.

Μαθησιακές προσδοκίες που δεν ταιριάζουν με τις ικανότητες: Τοποθετήστε τις προσδοκίες λίγο πάνω από το επίπεδο δεξιοτήτων του παιδιού σας. Οι πολύ υψηλές προσδοκίες μπορεί να προκαλέσουν άγχος, ενώ αυτές που είναι πολύ χαμηλές μπορεί να οδηγήσουν σε πλήξη.

2. Διδάξτε ότι τα λάθη είναι ευκαιρίες ανάπτυξης

Υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι τα λάθη μπορεί να γίνουν κίνητρο για κάτι καλύτερο, ακόμα κι αν μια κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως περίμεναν. Αποδεχτείτε τα λάθη τους και πείτε τους: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι προσπάθησες».

Παραδεχτείτε και τα δικά σας λάθη. Αυτό θα τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν ότι όλοι κάνουν λάθη και ότι η επιτυχία συμβαίνει όταν δεν αφήνετε τις αναποδιές να σας καθορίζουν.

3. Διαχείριση εργασιών 

Διδάσκοντας στα παιδιά σας να επιμερίζουν μεγάλες εργασίες σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα κομμάτια θα τα βοηθήσετε να αισθάνονται πιο σίγουρα για την ολοκλήρωση των πραγμάτων με την πάροδο του χρόνου.

4. Γιορτάστε μικρές νίκες

Η επαναλαμβανόμενη αποτυχία μπορεί να καταστρέψει την επιμονή, αλλά η μικρότερη επιτυχία μπορεί να ενθαρρύνει ένα παιδί να συνεχίσει, επομένως βοηθήστε το να αναγνωρίσει τις μικρές του νίκες.

Φράσεις όπως «Βελτιώνεσαι χάρη στη σκληρή δουλειά σου!», είναι πολύ εποικοδομητικές. 

5. Βελτιώστε την προσοχή τους

Εάν το παιδί σας θέλει να εγκαταλείψει μια εργασία, βάλτε ένα χρονόμετρο στο γραφείο του και ρυθμίστε το για ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένο στο εύρος της προσοχής του.

Εξηγήστε ότι πρέπει απλώς να επιμείνουν σε αυτό που κάνουν μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι. Στη συνέχεια, μπορούν να κάνουν ένα γρήγορο διάλειμμα και να επιστρέψουν.

Ενθαρρύνετέ τα να δουν πόσα προβλήματα μπορούν να ολοκληρώσουν πριν χτυπήσει το κουδούνι, ώστε να δουν ότι τα καταφέρνουν. Με τον καιρό, η εστίαση θα γίνει ευκολότερη.

6. Διορθώστε τις μικρές προκλήσεις

Όταν τα παιδιά τα παρατάνε, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να δουν το παραπέρα για να βγουν από μια πρόκληση. Ξεκινήστε αναγνωρίζοντας την απογοήτευσή τους και δείξτε τους ότι είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Δοκιμάστε να κάνετε μια άσκηση αναπνοής ή να κάνετε ένα διάλειμμα.

Στη συνέχεια, όταν επιστρέψουν στην εργασία, δείτε αν μπορείτε να τους βοηθήσετε να εντοπίσουν το πρόβλημα που τους εμποδίζει.

7. Επαινέστε την προσπάθεια

Η ψυχολόγος από το Στάνφορντ, Carol Dweck, ανακάλυψε ότι όταν τα παιδιά επαινούνται για την ευφυΐα τους (π.χ. «Είσαι τόσο έξυπνος!»), είναι λιγότερο πιθανό να επιμείνουν.

Αλλά όταν επαινούνται για την προσπάθειά τους (π.χ. «Δουλέψατε τόσο σκληρά για αυτό! Ωραία δουλειά»), έχουν περισσότερα κίνητρα και εργάζονται σκληρότερα.

Για να αυξήσετε την επιμονή, επαινέστε την προσπάθεια του παιδιού σας, όχι τους βαθμούς ή τις βαθμολογίες του. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι επιφανειακοί «ενισχυτές» μπορούν πραγματικά να μειώσουν την επιμονή των παιδιών.

8. Βρείτε δηλώσεις που βοηθούν την επιμονή

Αρνητικές αυτοσυζητήσεις όπως «Δεν μπορώ να το κάνω» ή «Δεν είμαι αρκετά έξυπνος» καταστρέφουν την επιμονή. Βοηθήστε το παιδί σας να επιλέξει μια σύντομη, θετική δήλωση για να πει στον εαυτό του όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

Υπενθυμίστε τους να επαναλάβουν αυτή τη δήλωση δυνατά πολλές φορές για μερικές ημέρες μέχρι να θυμηθούν να τη χρησιμοποιήσουν μόνα τους: «Τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι τέλεια. Θα γίνομαι όλο και καλύτερος αν συνεχίσω να προσπαθώ».

9. Κάντε ένα βήμα πίσω και αφήστε να το καταλάβουν

Ένας από τους κορυφαίους κανόνες ανατροφής είναι: Μην κάνετε ποτέ κάτι για τα παιδιά σας που μπορούν να κάνουν μόνα τους.

Κάθε φορά που διορθώνετε τα λάθη του παιδιού σας ή κάνετε κάτι για αυτά, μαθαίνει όλο και περισσότερο να εξαρτάται από εσάς. Υπάρχει η ευκαιρία να αναπτυχθεί η επιμονή.

Μόλις μάθετε ότι το παιδί σας μπορεί να ολοκληρώσει μια εργασία μόνο του, κάντε ένα βήμα πίσω. Αφήστε να αγκαλιάσουν αυτό το αίσθημα ολοκλήρωσης.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

H ελπίδα διδάσκεται: Πώς να κάνετε πιο αισιόδοξα και ευτυχισμένα τα παιδιά σας

Τέσσερις κανόνες ανατροφής για εξαιρετικά επιτυχημένα παιδιά

Τελικά, το χρήμα φέρνει την ευτυχία; Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News