Κόσμος Σάββατο 22/10/2022, 21:47
ΚΟΣΜΟΣ

Ταχεία πολιτική επιστροφή για τον Μπόρις Τζόνσον;

Ταχεία πολιτική επιστροφή για τον Μπόρις Τζόνσον;

Ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε στη Βρετανία το Σάββατο, καθώς εξετάζει μια τολμηρή προσπάθεια να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου αναγκάστηκε να παραιτηθεί, με ορισμένους συναδέλφους του να προειδοποιούν ότι η επιστροφή του θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερο πολιτικό χάος.

Οι πιθανοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη μετά από έξι εβδομάδες θητείας, ξεκινούσαν ένα ξέφρενο Σαββατοκύριακο πιέσεων για να εξασφαλίσουν αρκετές υποψηφιότητες ώστε να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ηγεσίας πριν από την προθεσμία της Δευτέρας.

Ο Τζόνσον, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στην Καραϊβική όταν παραιτήθηκε η Τρας, δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την υποψηφιότητα για την παλιά του θέση. Έχει λάβει την υποστήριξη δεκάδων συντηρητικών βουλευτών, αλλά πρέπει να εξασφαλίσει 100 υποψηφιότητες για να εξεταστεί.

Ο υπουργός Εμπορίου Τζέιμς Ντάντριτζ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Τζόνσον του είπε ότι «είναι έτοιμος». Είπε το Σάββατο ότι ο Τζόνσον είχε εξασφαλίσει 100 υποψηφιότητες, αν και σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters είχε περίπου 40, ενώ ο απολογισμός έδειξε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, προς το παρόν το φαβορί των στοιχημάτων, είχε ξεπεράσει τις 100.

Οι Sunday Times ανέφεραν ότι ο Σουνάκ και ο Τζόνσον θα μπορούσαν να συναντηθούν αργά το Σάββατο, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για τις προγραμματισμένες συζητήσεις.

Μόνο η πρώην υπουργός Άμυνας Penny Mordaunt έχει δηλώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφια, αν και ο απολογισμός του Reuters έδειξε ότι είχε μόνο 22 υποψηφιότητες μέχρι στιγμής πριν από την προθεσμία της Δευτέρας στις 13:00 GMT (16:00 ώρα Ελλάδας).

Ο επόμενος πρωθυπουργός, μια θέση που θα έχει αλλάξει χέρια τρεις φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια, αντιμετωπίζει μία τεράστια πρόκληση, αφού τα οικονομικά σχέδια της Τρας σφυροκόπησαν τις αγορές ομολόγων, αύξησαν το κόστος δανεισμού του κράτους και προσέθεσαν περισσότερες πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που ήδη παλεύουν με μια κρίση κόστους ζωής.

Ο Τζόνσον αποδοκιμάστηκε από ορισμένους επιβάτες στο αεροπλάνο για τη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Sky News που βρισκόταν στην πτήση που έφτασε στο Λονδίνο το πρωί του Σαββάτου.

Φορώντας σκούρο σακάκι και σακίδιο πλάτης, ο Τζόνσον χαιρέτησε τους φωτογράφους στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου πριν απομακρυνθεί.

Θα ήταν μια εντυπωσιακή επιστροφή για τον πρώην δημοσιογράφο και πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, ο οποίος εγκατέλειψε την Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω σκανδάλων, λέγοντας ότι οι βουλευτές του κόμματός του «άλλαξαν τους κανόνες στα μισά του δρόμου» για να μην μπορέσει να εκτίσει ολόκληρη τη θητεία του.

Άλλη μία ώθηση για τον Σουνάκ, προέρχεται από έναν άλλο πιθανό υποψήφιο, την υπουργό Εμπορίου Κέμι Μπάντενοκ, η οποία αν και ήταν υποψήφια για την ηγεσία νωρίτερα φέτος, υποστήριξε τον πρώην υπουργό Οικονομικών και έτσι απέκλεισε τον εαυτό της από μια άλλη υποψηφιότητα για την κορυφαία θέση.

Η προοπτική μιας νέας πρωθυπουργίας του Τζόνσον αποτελεί πολωτικό ζήτημα για πολλούς στο Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο είναι βαθιά διχασμένο μετά την αποχώρηση τεσσάρων πρωθυπουργών σε έξι χρόνια.

Για ορισμένους συντηρητικούς νομοθέτες, ο Τζόνσον είναι ένας υποψήφιος που κερδίζει ψήφους, ικανός να προσελκύσει ψηφοφόρους από όλη τη χώρα με τη διάσημη εικόνα του και την ενεργητική αισιοδοξία του. Για άλλους είναι μια τοξική φιγούρα που θα δυσκολευόταν να ενώσει το κόμμα και έτσι θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας σταθερής ηγεσίας που θα ηρεμούσε τις ταραγμένες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η πρώην υπουργός Εσωτερικών Priti Patel δήλωσε ότι το παλιό της αφεντικό είχε «την εντολή να υλοποιήσει το εκλεγμένο μανιφέστο μας και ένα αποδεδειγμένο ιστορικό στο να παίρνει τις μεγάλες αποφάσεις σωστά».

Ο Andrew Bridgen, ένας άλλος συντηρητικός βουλευτής, δήλωσε ότι μπορεί να παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα αν επιστρέψει ο Τζόνσον και είπε στους Συντηρητικούς να μην δημιουργήσουν μια «λατρεία προσωπικότητας» του Τζόνσον.

Ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος William Hague δήλωσε ότι η επιστροφή του Τζόνσον θα οδηγούσε σε «δίνη θανάτου» για το κόμμα.

Εάν ο Τζόνσον μπορέσει να εξασφαλίσει αρκετές υποψηφιότητες, θα μπορούσε να αναμετρηθεί με τον Σάνιακ, ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών του τον Ιούλιο, λέγοντας ότι το πρώην αφεντικό του δεν ήταν σε θέση να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Ο Τζόνσον τελεί επί του παρόντος υπό έρευνα από την Επιτροπή Απορρήτων του κοινοβουλίου για να διαπιστωθεί αν είπε ψέματα στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με τα κόμματα που έσπασαν το lockdown. Οι υπουργοί που βρέθηκαν να έχουν παραπλανήσει εν γνώσει τους το κοινοβούλιο αναμένεται να παραιτηθούν.

Η διαδικασία έχει επιταχυνθεί ώστε να διαρκέσει μόνο μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τους κανόνες, μόνο τρεις υποψήφιοι θα μπορέσουν να φτάσουν στην πρώτη ψηφοφορία των βουλευτών το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι δύο τελευταίοι θα τεθούν σε ψηφοφορία την Παρασκευή, η οποία περιορίζεται σε περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Πέντε αναλύσεις για την επόμενη μέρα στη Βρετανία

Βρετανία: Όποιος και εάν είναι πρωθυπουργός, η λίρα θα πέσει

Δούλεψε 44 μέρες, θα παίρνει 130.000 ευρώ τον χρόνο για πάντα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News